Безпрецедентни нападения на акули на туристически плаж в Северна Каролина

Седми поред турист беше ухапан от акула в Северна Каролина в безпрецедентна поредица от атаки на акули на туристически плаж. 

68-годишният мъж е бил откаран в болница, след ухапвания по ръцете и краката докато плувал близо до брега на остров Ocracoke.

Той е седмата поредна жертва от началото на юни, добавяйки към призивите към властите за затваряне на част от плажовете на Северна Каролина преди уикенда за 4-ти юли. 

Серията от атаки започна миналия месец когато тийнейджърка се оттърва с минимални наранявания и щети по сърфа си. 

Нещата ескалираха на 14-ти юни когато ръката на 16-годишния Хънтър Трешъл беше отхапана. 
Час по-късно 12-годишно момиче също загуби лявата си ръка при друго нападение случило се на разстояние от няколко мили. От тогава малко момче, 18-годишен младеж и мъж също стаха жертви на акули и претърпяха наранявания. 

Последното нападение се е състояло малко след пладне докато мъжът е плувал на около 8 метра от брега. Не е ясно колко сериозни са нараняванията му. 

Засега няма регистрирани смъртни случаи при нападенията. 

Джордж Бърджис, директор на програмата за изследвания на акулите заяви, че е малко вероятно атаките да са дело на едно животно. 

По-сериозните наранявания най-вероятно са причинени от тигрови акули, които могат да достигнат големина от 5 метра или малко по-малките бичи акули. По-леките наранявания се приписват на сивите акули.  

Според Бърджис по-високите от обикновено летни температури са направили водата по-топла и по-солена - два фактора, окуражили акулите да навлезнат в района. 

Големи пасажи херинга, любима храна на акулите също са били открити до бреговете на Северна Каролина и вероятно акулите са ги последвали. 

Горещото време също е привлякло повече хора на плажа от обикновено, увеличавайки вероятността от близки срещи с акулите. 

Бърджис заявява, че е трудно да се определи кой вид акула е отговорна за всяко едно от нападенията и обезкуражава рибарите от опитите им да се опитат да уловят животните. 

"Това няма да е нищо повече от отмъщение", казва той. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини