Сцената на мераклиите за народната любов в Асеновград започна да се пълни

Четири месеца преди местните избори в Асеновград се активизираха нови или поне недобили силна популярност до момента политически субекти. Докато мастодонтите ГЕРБ и БСП са наясно с политическата реалност и заиграването с масите тук да е отработено на ниво професионализъм, за по-малките политически субекти и такива на гражданска основа доказването и придърпването на симпатизанти, евентуални бъдещи гласоподаватели, тепърва предстои.

Макар не за първи път, в общинско-съветническа надпревара смятат да се впуснат от Съюз за Асеновград. Там някак плахо и несигурно са решили да заложат, засега, на анкета във Фейсбук "Трябва ли Сдружението "Съюз за Асеновград" или негови членове да участват в местните избори за общински съветници есента или не, ако да под каква форма". Сред изброените опции са "Да, чрез независим кандидат за общински съветник", "Да, чрез участие в гражданска листа на партия", "Да, чрез участие в гражданска квота на партийна листа" и категоричното "Не, не трябва". За близо три седмици отговорилите са едва седем при участници в групата 800 души. Шестима са препоръчали първия вариант, а един е отговорил, че Сдружението не трябва да се включва в изборната надпревара. Оттам не губят надежда и смятат да добавят други опции. Какви обаче е неизвестно към момента за широката социално-мрежова аудитория.

За сметка на това "Зелените за Асеновград" се появи в интернет пространството с гръм и трясък едва преди ден и вече обира предимно положителни реакции. В т.нар. "ядро на ПП "Зелените" са имената на 9 асеновградчани, познати на голяма част от местните, предимно сред тези под 45 г. Таргетът тук няма съмнение, ще се търси подкрепата на младите и необременени от миналото избиратели. Интересен факт е, че трима от най-известните имена сред "Зелените" са млади татковци, които един след друг се надпреварваха да си честитят новородените рожби. Дамян Борисов е горд родител на малкия Драгомир, който вече гони втората годинка, а Атанас Димитров и Ангел Рошлев са в ролята на млади татковци на юнаците Кристиян и Димитър. Групата "Зелените за Асеновград" набира скорост с всеки изминал час и вече гони 1200 членове.

Нито СА, нито "Зелените" обаче дават заявка за собствена кандидатура за кмет. Което всъщност не е никак учудващо, дори е в реда на нещата. Но все пак времето е пред тях. Или поне следващите 2-3 месеца.

За разлика от тях кандидатурите на "големите" вече са ясни. Силвия Хубенова ще търси електоралната любов от името на ГЕРБ, а настоящият градоначалник Емил Караиванов (БСП) ще се опита да докажа, че е с успешен първи мандат и ще поиска втори.

Ролята на Реформаторите и ДПС все още е неизвестна. Сметките и разчетите там не са приключили. Ако има очакване за някаква изненада откъм Движението, то тя е вече пропуснатата в пространството новина, че кандидатурата за градоначалник на депесарите ще е българин - християнин, но член на партията. Мъжът е с легитимирана принадлежност от преди година, когато е заел ръководна позиция в държавната структура. Името му не е официално експонирано, но и това е единствено въпрос на време.

К.Нешева

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини