"Въведен наобратно ПИН на банкомат пуска сигнал в полицията" е лъжа!

Озадачаваща наивност на българина, особено тази, свързана с отсяването на вярна информация от информация тип "чиста партенка", продължава да се вихри с пълна сила в интернет пространството.

Повод за тези крайни заключения e разпространяващата се скорострелно "новина" със заглавие "Знаете ли какво ще стане, ако въведете PIN кода в банкомат на обратно?". Трудно е да се хване вече първоизточника й, защото "новината" мина през десетки сайтове в цялата страна и бе споделяна, а и продължава да бъде, хиляди пъти във Фейсбук.

Ето какво се твърди в нея дословно и без редакция на шрифта: "Ако някога, не дай си боже, крадец или някой друг ви принуди да теглите пари от банкомат, въведете вашия ПИН код на обратно. Така че, ако ПИН-ът ви е 1254, въведете 4521. Банкоматът ще извади парите, но това автоматично ще бъде разпознато като призив за помощ и ще алармира полицията, без знанието на крадеца. Тази опция съществува на всички банкомати, но много хора не я знаят. Споделете тази информация с приятели, важно е всички да знаят. "

И....последва яростно споделяне в социалните мрежи.

Защо част от колегите ни стигат дотам да разпространяват абсолютни небивалици и това ли е начинът да си докарат някой "клик" в повече - отговорът на тези въпроси оставяме на тяхната съвест и на вашата трезва преценка.

В крайна сметка се стигна дотам на "БОРИКА - Банксервиз" (Банковата Организация за Разплащания с Използване на КАрти - акционерно дружество, собственост на БНБ и търговските банки в страната) да й се наложи да отговори официално на сайта си следното:

"Уважаеми потребители,
Искаме да ви информираме във връзка с разпространяваната в интернет информация, че "въведен на обратно ПИН на Банкомат, ще сигнализира до полицията, че нещо не е наред"
ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ Е НЕВЯРНА!

Моля не се подвеждайте.

С уважение,

Екипът на БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ АД"

Защо, наивни читателю, защо, наивни българино, защо...

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини