Служители на Tokyo Electric на съд за аварията във Фукушима

Трима ръководители на компанията Tokyo Electric Power ще да бъдат подведени под отговорност за аварията в атомната централа във Фукушима през 2011 г., реши граждански панел в Токио , пише Ройтерс. 

Обвинението към мениджърите е, че не са взети необходимите мерки за осигуряване на безопасността на централата, въпреки че са били наясно със заплахата от цунами.

Прокуратурата в Токио отхвърли първото обвинение през януари поради недостатъчни доказателства, но панелът успя да наложи решението си на второ гласуване. 

Гражданските панели се използват рядко. Те са наложени като част от правната система на страната след ВСВ с цел контролиране на бюрокрацията.  

През 2013 г. прокуратурата отказа да подведе под отговорност 30 служители на Tokyo Electric и други, обвинени от жителите, че са игнорирали опасностите от природни бедствия и не са предприели необходимите мерки за справяне с кризата. 

Делото срещу тримата представители на компанията бе открито миналата година.

Земетресение и цунами през март 2011 г. унищожиха намиращия се на 220 км североизточно от Токио АЕЦ. Последвалото стопяване на три от реакторите доведе до евакуацията на 160 000 души и замърсяване на вода, храна и въздух. Аварията във Фукушима се смята за най-тежката такава от тази в Чернобил през 1986 г.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини