Учените за кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко: Има всичко необходимо за възникаване на живот

На кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко има необходимите условия за възникване на живот, заяви Европейската космическа агенция (ЕКА), която координира мисията Розета.

Сондата Фили откри на повърхността на кометата 16 органични съединения, съдържащи въглерод и азот, 4 от които не са намирани досега на комета. Някои от тези съединения играят ключова роля за появата на живот. "Например, формалдехидът участва в образуването на рибоза, производна на която е компонент на ДНК", казват от ЕКА

Учените смятат, че наличието на тези сложни молекули на кометата, образувала се при зараждането на Слънчевата система, свидетелстват, че химически процеси биха могли да играят ключова роля за възникването на живота. 

По-рано Макс Уолъс от Университета на Кардиф и Чандра Викрамасингх, директор на Бъкингамския център по астробиология предположиха, че на 67Р може да има извънземни микроорганизми. Това би обяснило черната кора под леда, която се оказа богата на органични съединения. Няхната хипотеза не може да бъде проверена, тъй като нито сондата, нито орбиталният апарат Розета нямата необходимото оборудване за търсене на живот.

Фили кацна на повърхността на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко на 12 ноември 2014 год. Това беше исторически момент. На 13 август 2015 година кометата ще се приближи на минимално разстояние до Слънцето и това щеше да е пиковия момент за събиране на данни. Но Фили замлъкна на 9 юли и този път е може би завинаги.

Сега учените публикуваха новите данни - последните предадени от Фили. В поредица статии в Science изследователите систематизират всичко, което им е известно за строежа, химическия състав и механичните свойства на кометата - на повърхността и в нейното ядро.

Два от планираните анализи останаха неосъществени - сондата не взе материал под повърхността на кометата.

Инструментите на Фили анализираха състава на праха, който се вдигна при кацането. В него има органични съединения, аналогични на откриваните на други комети, но никакви следи от сяра.

Когато Розета и Фили бяха на противоположни страни на кометата, радиовълните, които те си изпращат стреснаха учените. Данните показваха, че 75 до 85 процента от вътрешността на кометата се състои от кухини. После стана ясно, че ядрото е на практика моноплитно, не както гласи популярната теория, че кометите трупат вещество постепенно, слой по слой. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини