Защо млякото принадлежи на бозайниците

Всеки знае, че бозайниците произвеждат мляко. Но защо точно мляко и защо точно бозайниците? Изследователи са открили няколко интересни неща, които могат да ви изненадат.

Като за начало, кърменето е започнало преди бозайниците да съществуват. „Въпреки че сега гледаме на кърменето като на характеристика на бозайниците, защото това са единствените съществуващи организми с млечни жлези, тези жлези имат доста по-дълга история“, казва Олаф Офтедал (Olav Oftedal) отПриродоизследователския център на Смитсониън в Мериленд. Всъщност, произхода на кърменето се свързва със секретиране на вода и хранителни съставки през черупки на яйца.

Първите яйца, снесени на земя, са били податливи към изсъхване. Предците на птиците и влечугите решили този проблем с по-плътни и здравни черупки, които предотвратявали загубата на влага. Според Офтедал, предците на бозайниците може да са поели по друг път, като предотвратяването на загуба на вода да е било постигано чрез жлези в кожата на родителя, които секретират вода. Някои жаби все още го правят – Eleutherodactylus coqui се сгушва в яйцата, за да ги предпази от изсъхване.

Гените, които кодират важните компоненти на млякото – казеиновите протеини – също са по-стари от бозайниците. Постепенно гените на кърменето изместили гените, отговорни за произвеждане на жълтък. Тази промяна е се вижда лесно в генетиката на бозайниците. Всъщност, бозайниците все още имат гени за произвеждане на жълтък, но те са изключени.

В крайна сметка , предците, които още не били бозайници, измрели. Но все още има животни, които произвеждат подобни на млякото субстанции – гълъбите, птиците фламинго и императорските пингвини притежават гъста, богата на хранителни вещества течност, която се стича от торбички под гърлата им. Но това не е мляко, има съвсем различен състав и повече прилича на сирене, отколкото на течно мляко. Няколко вида насекоми също произвеждат хранителни секрети за децата си. Но в крайна сметка, бозайниците са единствените производители на мляко на планетата ни.

http://megavselena.bg

Източник: http://megavselena.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини