Голяма част от българите страдат от паник атаки

В България голяма част от хората проявяват различни симптоми на паник атаки - внезапен страх, тревожност, усещане, че нещо лошо ще се случи, болки в гърдите, затруднено дишане, буци в гърлото, замаяност и желание за бягство.

Това са и най-честите оплаквания, които чувам напоследък, изтъква в интервю за БТА психологът Клементина Стратиева. Тя изпробва иновативен подход - дава възможност на хората да споделят проблемите си и да бъдат консултирани по телефона.

"В ситуация на паническа атака клиентът се нуждае от мигновена помощ от своя терапевт или психолог, който знае точно какво да каже в този момент, за да успокои човека и да го извади от състоянието, в което е попаднал", обясни експертът.

Стратиева разказа, че тийнейджърите често й се обаждат заради проблеми в училище или семейството, загуба на мотивация, подигравки на съученици или несподелена любов. По думите й те предпочитат донякъде анонимността, като по този начин по-лесно изразяват себе си и своите тревоги и проблеми. Връстниците им биха ги подигравали, ако научат, че посещават психолог, а по телефона никой не може да знае, че са потърсили и получили професионален съвет, обясни експертът.

В България все още има хора, у които има известни притеснения да потърсят психолог или психотерапевт, споделя Стратиева. Тя обаче вярва, че с времето нещата ще се променят и все повече хора ще потърсят екпертна помощ по един или друг начин.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини