БАН и НСИ скочиха заради версията, че ромите ще преобладават до 35 години

Това, което чух вчера (26 август), беше катастрофично и неточно говорене и интерпретация на числа, категорично коментира доц. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека към БАН. Тя коментира пред Нова телевизия катастрофичните прогнози на акад. Петър Иванов от БАНИ.

Христова даде пример, с който обори твърденията на Иванов – че 2050 година ние ще сме най-старата нация в света по доклада на ООН. Това не е вярно – най-старата нация по доклада е Полша, каза експертът. Освен това, по нейни думи, БАН работи по демографска стратегия заради изискване на вицепремиера Ивало Калфин. Вторият пример – темата за циганизацията, като според Иванов през 2050 година ще има 2,8 млн. цигани и 1,7 млн. българи. Сега сме 85% на 5%, а по думите на акад. Иванов ние ще сме около 35%, а ромите – над 45-47% след 35 години. Това не може да се стане поради една проста причина – българинът умира средно на 74 години, а ромите – на 64 години. Нашият първи проблем е да не изтичат хора, а не раждаемостта – ние раждаме толкова, колкото е средното за Европа, посочи доц. Христова.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски пък заяви, че прогнозите на ООН не са изненада, защото НСИ постоянно вади статистика. Той не се съгласи, че България е най-бързо топящата се страна в света. Няма да титуловам г-н Петър Иванов, защото невежеството не трябва да се титулова, подчерта Цветарски при коментара си. Реалистично до 2050 година е да сме 5,8 млн. души, песимистичната – малко над 5,6 млн. души, а демографската структура не може да се прогнозира извън НСИ. Само НСИ разполага с тези данни, но без ние да ги дадем, никой не може да направи акуратна прогноза. За да се направи прогноза на етническа база, трябват данни за раждаемостта, смъртността и емиграцията по етнически признак. Такива данни нямаме, защото по документи никъде не се записва етническа група – в акт за раждане, за смърт, за напускане на страната, поясни Цветарски. Той добави, че индиректна прогноза може да има, но за това трябва да се направи ново изследване на база косвени данни.

Цветарски каза още, че по време на последното преброяване на НСИ са изброени 380 хил. роми – но с уточението, че всеки има право да не се заявява като представител на някоя етническа група. Искам да влея и малко оптимизъм – г-н Иванов говори, че всичко е необратимо, а тогава защо въобще говорим? Това е обратимо, завърши председателят на НСИ.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини