Петролът поскъпна с 10% за седмица

Фючърсите върху суровия петрол поскъпнаха силно за втора поредна сесия в петък, записвайки най-големия двудневен ръст в процентно изражение от 2009 г. насам, след като трейдърите се завърнаха на пазара да затворят залозите си на спад на цените, пише Investing.com.

На борсата ICE Futures Exchange в Лондон цената на фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през октомври се повиши до пик за сесията от 50,98 долара за барел, което е най-високото ниво от 11 август, преди да приключи търговията на ниво от 50,05 долара, записвайки ръст от 2,49 долара, или 5,24% за деня.

В четвъртък цената на Брента скочи с 4,42 долара, или 10,25%, до 47,56 долара, отскачайки от шестгодишното дъно от 42,23 долара, достигнато по-рано през седмицата.

В рамките на седмицата търгуваните в Лондон фючърси на Брента поскъпнаха с 4,70 долара, или 10,1%, което е първият седмичен ръст от девет седмици.

На борсата New York Mercantile Exchange в Ню Йорк фючърсите на суровия петрол с доставка през октомври достигнаха интрадневен връх от 45,90 долара за барел, най-високото ниво от 11 август, преди да затворят търговията на цена от 45,22 долара, което е повишение с 2,66 долара, или 6,25%.

В четвъртък фючърсите на петрола на Nymex поскъпнаха с 3,96 долара, или 10,26%, до 42,56 долара. По-рано през седмицата те потънаха до 37,75 долара – невиждано ниво от февруари 2009 г.

За седмицата цената на фючърсите на петрола в Ню Йорк скочи с 4,92 долара, или 11,79%, прекратявайки десетседмична серия от загуби. Това е най-високият ръст в процентно изражение от март 2009 г.

Междувременно спредът между контрактите на Брента и американския суров петрол WTI достигна 4,83 долара за барел при затварянето на търговията в петък.

Цените на петрола обърнаха посоката след резкия спад по-рано през седмицата, след като китайският капиталов пазар се възстанови от масовите разпродажби. Китайският индекс Shanghai Composite скочи с 4,9% в петък, като ръстът се ускори през последния половин час търговия. Петъчното повишение дойде след нарастването с 5,4% в четвъртък.

Китайската централна банка увеличи ликвидността, намали лихвените проценти и капиталовите изисквания за големите кредитори по-рано през седмицата в опит да подкрепи икономическия ръст и да спре спада на капиталовия пазар. Сътресенията на пазара започнаха, след като Китай неочаквано обезцени юана на 11 август, разпалвайки опасения, че икономиката на страната може би се забавя по-бързо от очакванията.

Китай е вторият по големина потребител на петрол в света след САЩ и е двигател на укрепващото търсене на петрол.

Цените на петрола са под силен натиск през последните месеци заради страховете, че пренасищането на световните пазари ще свали цените.

Добивът на петрол в глобален мащаб изпреварва търсенето след шистовия бум в САЩ и решението на Организацията на страните износителки на петрол миналата година да не ограничава добива.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини