Химикал в опаковките променя хормоните и предизвиква много повече здравословни проблеми

Списъкът със здравословни проблеми, за които учените са убедени че имат връзка с химикали, предизвикващи смущения в хормоналната система нараства и сега включва диабет, сърдечно съдови заболявания и затлъстяване, според ново изследване. То подкрепя противоречивата идея, че дори минута излагане на тези химикали може да окаже влияние върху дейността на хормоните, които имат важна роля в регулирането на физиологията и поведението.

Новото изследване, което синтезира 1 300 проучвания върху вещества влияещи на ендокринната система сочи, че учените са много по-сигурни от преди, че тези субстнации водят до репродуктивни проблеми, проблеми в развитието, нарушена функция на щитовидната жлеза, определени видове рак на репродуктивната система, проблеми в развитието на нервната система, както и нисък коефициент на интелигентност. Но сега за пръв път се установява връзка между тях и сърдечните проблеми, проблемите с теглото и диабета.

Според изследването вещества като Бисфенол А, фталати, устойчиви органични замърсители като полихлорирани бифенили или забавители на горенето като полибромдифенили имат най-голям потенциал в предизвикване на смущения в ендокринната система.

Учените обаче предупреждават, че потенциалът на други десетки хиляди химични вещества отделяни в околната среда не е бил изследван. Нещо повече, заместителите на бисфенол А и други вещества, за които е доказано, че влияят на работата на хормоните, също са доказано вредни за ендокринната система. Всички тези заключения подчертават нуждата от изпитвания, преди определно вещество да бъде пуснато на пазара, както и необходимостта обществото и законодателите да бъдат информирани по-добре, за това как да се избегне контакт с опасните химикали. Това се подчертава в публикация във връзка с новото изследване на американски токсиколози и ендокринолози.

Популярните пластмасови бутилки от поликарбонат съдържат химикала Бисфенол А. Този тип опаковки е в търговска употреба от 1957 г. насам и навлизането им в ежедневието учудващо съвпада с бума на раковите заболявания и диабета.

Бисфенол А е петролен дериват, който се натрупва в организма. Най-популярните продукти, в които присъства и са масови и в България, са пластмасовите бутилки за вода (независимо от размера им), бебешките шишенца, найлоновите торбички,  както и редица пластмасови съдове - включително за хранене и за съхранение на храна. Последните са особено опасни, когато се използват в микровълнова печка, защото тогава Бисфенолът А се отделя в храната.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини