Чехия предложи 4 държави да пазят унгарската граница

    Чешкото правителство е предложило военни части и полиция на страните от Вишеградската група съвместно да охраняват външната европейска граница на Унгария срещу вълната от имигранти, съобщи "Ройтерс".

    За предложението бе съобщено в профила в "Туитър" на премиера Бохуслав Соботка, според когото на 8 октомври идеята ще бъде обсъдена от вътрешните министри на Унгария, Чехия, Словакия и Полша.

    И четирите централноевропейски държави са част от Шенгенското споразумение за движение без паспортен контрол. Унгария обаче е на външната граница на ЕС и лежи на основния път на стотиците хиляди имигранти към Германия и Северна Европа.

    Чешката официална агенция ЧТК цитира вътрешния министър Милан Чованец, според когото плановете може да включват изпращане на стотици чешки, полски и словашки войници и полицаи да помагат за патрулирането на южната унгарска граница в продължение на няколко месеца.Унгария е критикувана от по-големите страни в ЕС и правозащитни организации за решителните мерки срещу имигрантската вълна и издигането на телени заграждения по границата със Сърбия и Хърватия. Вишеградската четворка (без Полша) се обяви против задължителните квоти за разселване на 120 000 бежанци, което бе прието от ЕС през септември с мнозинство, а не с единодушие.

    В събота германският канцлел Ангела Меркел каза, че Европа трябва да брани външните си граници, защото имигрантската вълна е поставила на сериозно изпитание единството в ЕС. "Трябва да защитаваме границите си заедно, за да има ред в имигрирането в Европа. Но това означава също, че трябва да поемем повече отговорности за държавите, причини за бежанските потоци, или за страните с много бежанци като Ливан, Йордания и Турция", каза тя, цитирана от "Ройтерс".

    Тя обаче изтъкна, че проблем е гръцко-турската граница, че по този повод са нужни преговори с Анкара и че фактически такива вече са започнали.

    Канцлерът още веднъж каза, че Германия трябва ясно да заяви, че нуждаещите се от защита ще я получат, но който идва само заради икономически причини, ще трябва да си тръгне. "Трябва да бъдем още по-решителни по този въпрос и да го заявяваме категорично."

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини