Арки с камери и ел-табла ще пазят шофьорите във Витиня

Камери, които засичат средна скорост, могат да спасят шофьорите, които преминават през трите тунела на Витиня, съобщиха вчера от КАТ. Засега се предвижда те да бъдат 12.

Такъв проект има и се осъществява от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), а самите снимащи устройства трябва да се купят от МВР, пише в. "Труд".

Планът е на входа и на изхода на тунелите да се монтират арки. Такива вече има, но само с камери на АПИ за наблюдение на трафика. По 4 камери на МВР трябва да бъдат насочени към всеки от 3-те тунела. Когато даден автомобил премине за определено време през отсечката от едната камера до другата, компютър ще определи каква е скоростта му. В случай че е надвишил с над 10 км/ч разрешените 80 км/ч, ще бъде издаван електронен фиш.

Подобна видеосистема вече работи на един от тунелите на магистрала "Люлин" и засича по около 900 коли в нарушение седмично.

Вчера пътни ченгета обясниха неофициално, че е планирано камерите за средна скорост да се купят с пари от фонд "Пътна безопасност", но най-вероятно през 2016 г. Проблемът е, че сумата не е само за устройства, а и за команден компютърен център, в който да се получават данните и от 25-те стационарни радара в страната.

Към центъра могат да се свържат и светлинни табла, които на входовете на тунелите да показват на шофьорите с каква скорост се движат в момента и да ги предупреждават, ако е по-висока. При мъгла, заледявания и задръствания на таблата ще излизат надписи за конкретната опасност.

При катастрофа в тунела ще се включват аларми в компютърния център и операторите ще изпращат спасителни екипи на Спешна помощ и пожарната.

Несъобразена скорост и неспазване на дистанция - това са двете основни причини за сблъсъка в четвъртък, гласи основната версия на разследващите. Вчера шефът на КАТ Бойко Рановски каза, че заради множество сигнали разследващите ще проверяват и вероятността в тунела да е имало разлята нафта или масло.

Засега се смята, че горивото е изтекло след сблъсъка на първите коли и е попречило на следващите да спрат безопасно дори и с ниска скорост. По разказа на очевидци на изхода на тунела е имало гъста мъгла.

При наближаване му микробус е намалил рязко, а в задницата му се забил ТИР, който застанал напряко на тунела. 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини