Прогнозите за цените на петрола вървят надолу

Анализаторите понижиха прогнозите си за цената на петрола през 2016 година, отчитайки че съвещанието на ОПЕК в петък няма да приеме решение за съкращаване на добива, съобщи money.bg.

Средногодишната цена на петрола от сорта Brent през следващата година ще бъде 57,95 долара за барел. Това показва анкетата, проведена от Reuters сред 31 експерти от бранша. Това е с $0,57 по-ниска прогноза от дадената през октомври.

Анализаторите намалиха и прогнозата си за цената на американския еталонWTI до $53,73 за барел от $54,40 в октомври. От началото на тази година средната цена на WTI е $49,95 за барел.

Според мнението на специалистите, ОПЕК няма да започне да намалявадобива, независимо от опасенията на по-бедните участници в картела, че цената може да падне до $20 за барел. 
Ниските цени на петрола се отразяват даже на лидера на организацията – Саудитска Арабия. По разчети на рейтинговата агенция Standard & Poor's, бюджетният дефицит на страната през текущата година ще подскочи до 16 процента спрямо БВП при 1,5 процента през 2014 година.

"Ние виждаме съкращаване на инвестициите от страна на петролните компании през 2015 г. и 2016 г. Освен това, заради силно понижените цени спря нарастването на добива на шистов петрол в САЩ. Саудитска Арабия няма защо да променя стратегията си и е длъжна да я продължи още известно време, за да укрепи постигнатия успех”, смята анализаторът на BNP Paribas Гари Чилингирян.

Източник: http://news.bgnes.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини