Димитровградчанка настоява за промени в наредбата за получаване на безплатни винетки

    За промени в Наредба Н-19 на транспортното и социалното министерства за предоставяне на безплатни винетки на нетрудоспособни лица и такива с увреждания настоява димитровградчанката Еленка Димитрова. Жената ни потърси, за да сподели своя случай. 

    Тя е пенсионерка, която се грижи за болната си дъщеря. 27 -годишната Маринела Димитрова е със синдром на Даун, 100% инвалидност, както и редица други заболявания.Като такава има право на безплатна годишна винетка за лек автомобил по Наредбата, която засяга лица с 50% и над 50% инвалидност.

    Досега семейството на Еленка не е ползвало правото си да получи безплатна винетка за семейния автомобил. Той е регистриран на името на майката и дъщерята, след като през 2012 година съпругът на Еленка починал. Когато подали документи се оказало, колата трябва да се води само на 27-годишната Маринела, за да получи тя безплатен винетен стикер.

    Еленка смята, че това не е справедливо, тъй като дъщеря й е неадекватна и трудноподвижда, не може да се обслужва. Жената се тревожи, че ако прехвърли автомобила на нея и след като си отиде от този свят, с Маринела лесно може да се злоупотреби.

    "Винетката поскъпна, а се нуждаем от кола. Имам възрастни родители във Великан, за които също се грижа.Това е най-лесният начин с дъщеря ми да се придвижваме", споделя Еленка.

    От Социално подпомагане - Димитровград са запознати със случая, но спазват разпоредбите. Според Наредбата, 27-годишната Маринела, макар и със 100% инвалидност и умствена изостаналост се води отделно семейство. Затова, за да получи винетка, лекият автомобил трябва да бъде единствено нейна собственост.

    В Наредбата се допуска съсобственост на лек автомобил, но при съпрузи, единият от които е инвалид, коментираха експертите. Само в този случай може да бъде издаден безплатен винетен стикер.

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини