Нетипичен за сезона смерч е връхлетял кв."Изток"

Като сравнително рядко за студената част на годината явление описват метеоролозите от Хидрометеорологичната обсерватория в Хасково  това, което връхлетя преди денонощие димитровградския кв."Изток".

Според специалистите, става дума за типичен вихър с елементи и на смерч или торнадо при условията на гръмотевична буря. Явлението протича много бързо, било е локално - само в определен периметър и е много трудно да се предвиди. Интересното в случая е, че е липсвала мощна облачна система, характерна за подобни вихъри. Но пък са били налице другите елементи  - висока скорост и мощност,  комбинирани с валежи от дъжд и градушка. 

Според шефа на обсерваторията в Хасково Спас Александров, явлението вероятно е провокирано от топлата втора половина на зимата и синоптичната обстановка у нас в последните дни. Той припомни, че в момента България се намира в периферията на мощен средиземноморски циклон, центърът на който е над Италия. Температурите у нас също са необичайни за това време на годината, коментира Александров и посочи. На 8 март термометрите в региона са сочели 17 градуса по Целзий.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини