Дело по холивудски сценарий ще разглежда Пловдивският оркъжен съд

Дело, което сякаш е по сценария на криминален холивидски съд предстои да бъде гледано в Окръжен съд -Пловдив. Като обвиняема от Окръжна прокуратура е привлечена Иванка Ройдова, на 66 г., а прегрешението, в което е обвинена е за приготовление към отвличане и приготовление към убийство.

До момента е установено, че през март 2016 г. в района на Пловдив и околните села, обвиняемата се е подготвила да отвлече 70-годишния си брат и да убие 6 човека негови наследници, включително и две деца – на 8 г и на 16 г. Целта на отвличането е била брат й да бъде принуден да подпише предварително изготвен договор, с който да й прехвърли правата си върху фондове в САЩ, наследство от техния баща. За да бъде сигурна, че ще придобие всички средства, тя е поръчала и убийството на брат си и негови наследници. Окончателното извършване на престъплението е било предотвратено вследствие на незабавните действия на Окръжна прокуратура-Пловдив, Главна дирекция „Национална полиция"-София, ТД на ДАНС в Пловдив и  отдел „Криминална полиция" при ОД на МВР-Пловдив.

За разкриване и предотвратяване на престъпната дейността на обв. Ройдова е бил въведен служител под прикритие, на когото тя е дала поръчката, капаро и документи, а също и му обещала 10 % от стойността на фондовете, които според нея били над 4 млн. долара и очаквала да й бъдат прехвърлени, обясниха днес на пресконференция в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов и наблюдаващият прокурор Иван Спиров. Според тях престъплението е извършено изключително хладнокръвно и конспиративно, а желанието на обвиняемата за осъществяването му се потвърждава и от това, че тя е търсила и други изпълнители на поръчката.

До момента с категоричност не е установено предположението на Иванка Ройдова дали нейният брат и сина му са единствените наследници на покойния им баща или са посочени други лица, включително и обвиняемата, уточниха от прокуратурата.

По разследването са извършени множество претърсвания и изземвания, в хода на които са иззети веществени и писмени доказателства, както и обиски на лица, разпити на свидетели и активните процесуално-следствени действия продължават.

С постановление на наблюдаващия прокурор обв. Ройдова е задържана за срок от 72 часа. На 25 март 2016 г., петък, Окръжна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо обвиняемата.

В пресконференцията днес в Окръжна прокуратура-Пловдив участваха Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, Иван Спиров, наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Пловдив, комисар Емилия Александрова, инспектор Десислава Викторова и инспектор Калин Врачев от сектор „Престъпления против личността" към Главна дирекция „Национална полиция", и комисар Николай Кирков, началник на отдел „Криминална полиция" към ОД на МВР-Пловдив.

Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини