Помолиха се за успешното провеждане на 3-ото издание на фестивала УГАР

За успешното провеждане на фестивала УГАР се помолиха инициаторите от сдружение "Ангел Войвода". Третото му издание ще се проведе тази година ще бъде в местността „Драгойна”, която се намира до село Буково в община Първомай. Дните са 22 и 23 юли 2016 г. В края на месец март групата ентусиасти посетиха мястото и отправиха молитва за здраве и благополучие на фестивала и гостите му.

Първите две издания - през 2014 и 2015 г. бяха в парк "Вапцаров" в Димитровград, припомни един от инициаторите Георги Георгиев. Сподели, че местността е избрана заради заради древната си история, която е съхранила героичните подвизи на Ангел войвода по тези места.Фестивалът е посветен на чистия български дух и на Св.Пророк Илия, коментира още Георги.

"Нашата цел е да представим пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин да съхраним и предадем живото духовно и културно наследство на българите. УГАР буквално означава разорано поле. Да бъде поставена земята под угар, означава да се поддържа изорана и чиста от плевели, незасята с нищо през целия период. Да бъде подготвена за сеитбата с добри семена", припомни идеята на фестивала Георги Георгиев.

В тазгодишното му издание ще има отново надпяване, панаир на занаятите, хайдушка среща и молебен за България. Предвидени са и два концерта в двете вечери  - на тъпани и гайди и на ансамбъл "Филип Кутев". Нестинари щебъдат също част от програмата.

Георги коментира също така, че за пръв път тази година е въведена от 10 лв. такса за вход на човек. Причината е, че ние сме не политическа организация, която няма финансиране, а трябва да се покрият разходите на гостуващите изпълнители.

Всеки е добре дошъл в местността „Драгойна” на 22 и 23 юли, призова Георги Георгиев. Повече информация можете да намерите на страницата на събитието във Фейсбук!

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини