БСП: Не можем да подкрепим ликвидирането на ВиК -Димитровград

    Сесийната група на БСП в Общински съвет - Димитровград днес изрази своята позиция по повод докладна, която ще се разглежда на предстоящата сесия в края на април. Става дума за преминаването на Община Димитровград към обособената Асоциация на ВиК - операторите. В докладната, внесена от председателя Гергана Кръстева се възлага на кмета как да гласува по време на общото събрание на Асоциацията, което ще се проведе на 10 май в Хасково.

    От БСП са притеснени, че няма достатъчно информация за това, какво предстои да се случи с ВиК -Димитровград след влизането в Асоциацията. Според Димитър Петров, със сигурност цената на водата ще се увеличи драстично. На второ място - ще има оптимизация за работещите във ВиК сектора тук. На трето място от БСП са на мнение, че Община Димитровград ще се лиши от своите активи във водното дружество, защото те ще преминат към Хасково. Затова съветниците са решили, че няма да подкрепят въпросната докладна на предстоящата сесия.

    Има и някои прогнози, за които няма гаранция, че ще се случат след окрупняване на ВиК сектора, подчерта Димитър Петров. Според него, никой не може да гарантира дали ще има инвестиции в Димитровград по европейските програми след промените. Не е ясно и дали ще се подобри качеството на питейната вода. Възможно е техниката на тукашното ВиК да се ползва да се ползва от Хасково, за сметка на димитровградчани.

    "Нашето ВиК за пръв път от много време е на печалба и сега го окрупняваме с други две дружества, които са на загуба", коментира още съветникът от БСП. В Димитровград цената е 1,86 лв. с ДДС, а в Хасково е 3 лв. Според правилата, цената трябва да се стане със средна стойност, което е гаранция, че ще има повишение, убедени са съветниците.

    "Има несигурност и неясноти, не е ясно и какво ни чака, ако се присъединим към ВиК -Хасково", категоричен бе и Тодор Тодоров. Положителния мотив в докладната, че са предвидени инвестиции по ОП "Околна среда", където са предвидени близо 2 000 000 лв. също не е удоволетворяващ за БСП, тъй като сумата е за цялата страна. Не сме против инвестициите, но към момента няма достатъчно информация, не можем да подкрепим ликвидирането на ВиК -Димитровград, заявиха още червените съветници.

    От БСП -Димитровград излезнаха и с декларация в подкрепа на проф.Светла Бъчварова, която се разследва в качеството й на председател на УС на Стопанската академия.

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини