Ето какво се случва с тялото Ви, ако ядете ежедневно по два банана с петна

Бананът е един от най-популярните плодове на планетата. Статистиката показва, че над 90% от населението на Европа купува банани поне веднъж месечно, а за година на човек се падат около 35 евро, инвестирани в тропическия плод.

Вкусни и много сладки, бананите са любими на малки и големи. Освен привлекателни като плод, те предоставят и широк спектър хранителни вещества, които имат своята роля за подобряването на здравето на много нива. Специалистите ги определят като супер храна, която ни дава енергия и ни кара да се чувстваме сити за по-дълго, а освен това снабдяват тялото ни с основните вещества, от които то се нуждае за правилната си функция.

Добре узрелите банани са богати на фибри, витамини и естествени захари като фруктоза и захароза, но едни от най-ценните им съставки всъщност са мощните антиоксиданти.

Това, което повечето хора не знаят е, че добре узрелите банани (тези с потъмнявания по кората) носят повече ползи за здравето, отколкото неузрелите (бледо жълти и твърди) банани.

След редица изследвания, японски учени са доказали, че узрелите (с черни петна) банани се включват благоприятно при борбата с рака. Това е така, защото в процеса на узряване нивата на полезните антиоксиданти в бананите значително се увеличават, а това води до укрепване на имунната система и увеличаване на белите кръвни клетки.

Ако ядете поне 2 добре узрели банана всекидневно в рамките на месец ще забележите значителни промени в здравословното си състояние:

1. Подобряване на храносмилането

Бананите са лесно смилаеми, а това ги прави перфектният избор ако в момента имате запек, диария или стомашни киселини. В много редки случаи (под 1%) тези плодове могат да влошат симптомите на киселинен рефлукс, но единствено на тези, които имат подобни състояния.

2. Контрол на диабета и диабетните състояния

С изобилието на витамин С, калий и фибри, бананите се превръщат в идеалната храна за диабетици. Всички знаем, че богатата на фибри диета подобрява нивата на инсулина, а бананите с лекота правят точно това. Не бива да се прекалява с дневната препоръчителна доза обаче, тъй като те съдържат и много въглехидрати.

3. Подобряване на сърдечното здраве

В комбинация с витамин С, калия и фибрите, тук се включва и витамин B6. Така бананите се оказват изключително полезни и за Вашето сърце. Особено благоприятни са при сърдечно-съдови заболявания, значително намаляват риска от инсулт.

4. Нормализиране на кръвното налягане

Калият в бананите е много полезен за намаляване на високото кръвно налягане. Отделно от това, този минерал поддържа и натриевия баланс в организма. Запознатите с тази материя са наясно, че тялото се нуждае от балансирани калиеви и натриеви нива, за да се запази кръвното налягане в норми.

5. Подобряване на паметта и настроението

Наред с орехите, бананите са и перфектната храна за мозъка. Те доставят правилните хранителни вещества, необходими за нормалното функциониране на невроните. Бананите помагат на мозъка да регулира настроението и апетита. Важните когнитивни функции като фокус и памет също се подобряват след приема на тези тропическите плодове.

Източник: framar

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини