От село Борино до сараите: Пътят на новия лидер на ДПС

    В смолянското село Борино е израснал новият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ. Там се готвят да отпразнуват избора на оперативния председател с банкет.

    На тържеството със сигурност ще звучи песента за хубавата Райме върху мелодията, която познаваме от песента за Райна Княгиня. Карадайъ много обичал да му пеят за Райме, разказва ни Ариф Ходжев. Точно тази песен предизвика скандал на последните избори. Турският певец Фарук Йълмаз пя пред тогавашното партийно ръководство и за Райна, и за Райме.

    Майката на Мустафа Карадайъ и семейството на брат му Ахмед живеят нагоре по улицата.

    Съседка на семейството разказва, че са останали малки без баща. „Майка ми ни е възпитавала в много сурови условия. Тя е била и мъжа. Нямаше мили очи”, спомня си братът Ахмед.

    Пред bTV той разказва, че с брат си Мустафа са тъкали китеници. „Майка ми приготвя стана и всеки си има 20 реда, иначе игра няма, задължения всеки си има”, каза Ахмед Карадайъ.

    „Ние нямахме реално детство. Есента нали се вадят картофите, тя на нивата , аз от училище - директно на нивата, а брат ми също е там. Той пък още по-малък. Така сме расли”, разказва Ахмед.

    Днес къщата, в която са израснали братята Карадайъ, вече е семеен хотел. Ахмед, също като Мустафа - участва в политиката, но не в голямата. Председател е на общинската структура на ДПС в Борино.

    „Политиката най-вероятно при нас е дошла още от едно погребение на баба ми. Тогава се опитваха да погребват с ковчези, а ние, мюсюлманите, не погребваме с ковчези. Тогава ни глобиха с 500 лева, което беше адски много пари за нас за ония времена”, допълни Ахмед.

    Пътят на Мустафа Карадайъ към оперативното председателско място в ДПС започва с разпространяването на партийния вестник в Студентски град в София. Два мандата е председател на младежкото ДПС, после секретар на партията. Вече втори мандат е депутат, част от управляващия триумвират в ДПС след отстраняването на Лютви Местан.

    „Каквото и да се случи с брат ми, той никога няма да бъде предател”, категоричен е Ахмед.

    „Нашият лидер се казва Ахмед Доган, а оперативният председател си върши оперативната работа, другата част от партийните дела”, разяснява той.

    Местните в Борино защитават Мустафа Карадайъ и от критиките, че не говори много добре български език.

    „Направете вие речник, когато говорят другите. Просто диалекта, родовете, ще видите, че Мустафа Карадайъ не греши, а истинският християнин, българин греши. А той не греши”, категоричен е музикантът Ариф Ходжев.

    „Ние си разбираме неговите думи - дали ще е на турски, дали на български, и на цигански може да каже някой лаф”, казва друг от селото.

    Сега Мустафа Карадайъ не намира много време да се прибира в Борино. „Ако има възможност винаги идва да целуне ръката на майка ни, за религиозните празници задължително идва”, казва Ахмед.

    Съселяните на оперативния председател се затрудняват да кажат какво точно е направил за селото им, но подчертават, че е много.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини