Лиз Периш, която стана 20 години по-млада (видео)

    Лиз Периш е на 44. Тя е основател и изпълнителен директор на BioViva. Лиз Периш не смята страреенето за нормален процес, нито приема, че хората умират заради болести. Тя не само твърди, че причината за всяка смърт е страеенето на клетките, но и тества върху себе си собствената си теория. А тя е, че хората могат да бъдат много по-здрави и да живеят много по-дълго и добре с помощта на малка корекция от генетично естество. Не на последно място, подмладяването на клетките чрез генна терапия дава втори шанс на болни, на които иначе дните са преброени, хора с рак, Алцхаймер или други неизлечими заболявания. И Лиз Периш има намерение да направи терапията достъпна колкото iPhone примерно.

    Елизабет Периш се подложи на създадената от нея и BioViva генна терапия в Колумбия, тъй като препаратите не са одобрени от FDA в САЩ. През септември 2015 тя прие два курса - единият срещу загубата на мускулна маса вследствие страеенето, другият - за увеличаване на теломеразата. 

    Стареенето на клетъчно ниво е свързано с теломерите. Това са крайни участъци на хромозомите, които не носят генетична информация, а имат защитна функция - против износване. Всеки път, когато клетката се дели, теломерите се скъсяват. В крайна сметка стават толкова къси, че вече не могат да защитават хромозомите. Тогава именно идва стареенето, когато клетката вече не може да изпълнява своите функции. Ензим, наречен теломераза, може да доизгражда късите теломери. Но досега методиката на удължаване на теломерите е изпитвана само върху култури клетки и лабораторни животни. Сега BioViva оповести първите резултати от генната терапия. Те са зашеметяващи - че препаратите действително са спрели съкращаването на теломерите.

    Левкоцитите в кръвта на Периш са станали биологично по-млади, а теломерите се „удължили“ с 20 години. Откритието на компанията BioViva вече привлича вниманието на учени и на инвеститори. Междувременно експериментът продължава и изследователите внимателно следят здравето на Периш.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини