България в очакване на благодатния огън

Той ще бъде донесен с четири специални огнеупорни фенера и ще стигне до всеки храм в страната.

България в очакване на благодатния огън. На Летище София свещеници от цялата страна чакат пристигането на огъня от Йерусалим. Храмовете са отворили врати за вярващите и се подготвят за посрещането на Великден. 

Тази година делегацията не е водена от митрополит, а от софийския викарий - браницки епископ Григорий. Тя е и доста по-малка от обикновено по молба на израелските власти заради засилените мерки за сигурност там и за да е по-лесно охраняването на делегацията. 

Благодатният огън ще бъде донесен с четири специални огнеупорни фенера и ще стигне до всеки храм в страната. В София първо ще бъде отнесен в параклиса на Синодалната палата в София. 

Преди 23.30 часа ще бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Патриархът вече направи обръщение към вярващите. 

"Живеем в трудни времена - нравствени ценности, които са били мерило, лекомислено се подлагат на съмнение и отхвърляне. Представите за добро и зло, редно и нередно се подменят, а казано е – „горко на ония, които тъмнината считат за светлина и светлината – за тъмнина", каза в Пасхално послание с жестомимичен превод патриарх Неофит.
Очаква се правителственият самолет с делегацията и благодатния огън да кацне на Летище София около 20.00 часа.

Източник: http://novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини