Представиха Viv - интелигентният интерфейс за всичко

Гласовата асистенция претърпя допълнително развитие и е на път да докаже качествата си в най-новата глава от взаимодействието компютър-човек.

Създателят на Siri Даг Китлаус, показа за пръв път пред публика демоверсия на Viv, виртуална система оборудвана с изкуствен интелект, чиято цел е да се превърне в “интелигентен интерфейс за всичко.”

В презентацията, състояла се на живо, думата парадигме бе използвана дузина пъти, Китлаус говори за следващия етап от компютърните методи за взаимодействие и за това как Viv ще “вдъхне живот на неодушевени предмети от обкръжението ни чрез разговори.”

Представянето мина без особени проблеми, въпреки спецификата на задаваните въпроси, на живо пред стотици души публика.

Китлаус започна с най-често задавания въпрос, за това какво е времето днес. Сложността им обаче скоро след това се повиши значително.

“Дали ще бъде с 70 градуса по-топло близо до мостът Golden gate след 5 часа вдругиден ?”попита Китлаус на сцената.

Viv бе готов с отговора на този въпрос и на всички други конкретни питания, които последваха.

Един от най-силните и отличителни фактори в представянето на Viv като платформа е възможността за интеграция на трети страни във виртуалния асистент. Viv бе помолен да даде 20 долара на човек, едно натискане на бутон и интегрираната система Venmo изплати сумата на човека.

Според Китлаус съвместимостта с трети страни ще е жизненоважна за мисията. Някои ден Viv ще се превърне в основен източник за потребителите.

Една от най-силните страни на платформата е способността и да отговаря на въпроси. За разлика от платформите с краткосрочна памет като Siri, Viv бе в състояние да отговаря на последващи въпроси без затруднения и без отклонения от контекста засегнат секунди преди това.

Китлаус обясни на аудиторията както отличава неговия асистент от всички останали.

Една от тайните му е наречена “dynamic program generation”, тя му позволява да отгатне намерението и сам да генерира програма, която най-добре да отговори на питането.

“Вместо да се налага да пишете отделни кодове като инструкции, вие просто описвате какво трябва да направи асистента. Идеята на Viv е разработчиците да вградят всяка информация, която поискат, ”, казва Китлаус.

По време на представянатео, сравненията със Siri бяха неизбежни. Определян първоначално като огромна крачка напред, напоследък той предизвиква само критики, защото прецизността му не е достатъчно надеждна.

Всичко това е особено интересно, защото Китлаус представи Siri през 2007 след като взаимства и разви технологии на Изследователския институт Станфорд. Първоначално той предвиждаше велико бъдеще за Siri. Въпреки, че компанията му поддържаше почти 45 вида услуги при старта си, Siri скоро бе ограничен само до iOS устройствата, след като Apple придобиха компанията за 200 милиона долара през 2010 година.

Viv се разрастна незабележимо през последните 4 години. Компанията получи 12.5 милиона долара от Iconiq Capital миналата година, фирма, която според Форбс е подкрепяна от имена като Марк Зукърбърг, Дъстин Московиц, Шерил Сандберг от Фейсбук, Джак Дорси от Туитър и Рейд Хофман от LinkedIn.

Относно слуховете за поглъщане на компанията му от Фейсбук или Google, Китлаус заяви: “Да, вероятно сте ги чували, а е възможно и да сте чели нещо по темата.”

Може би Viv знае дали е вярно.

Китлаус не даде и повече подробности, за това кога асистентът ще се появи на пазара.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини