Показват непознато старо Хасково в Нощта на музеите

Българо-турски фестивал в зала „Археология“ в музея, изградена по европейски проект, полага началото на Нощта на музеите утре. Очаква се да пристигнат около 30 партньори от Турция заедно с официални лица – зам.-каймакамина на Одрин, зам.-валията, както и представители на община Къркларели.

Заедно с този фестивал стартира и богатата програма за Нощта на музеите в 10 часа утре. Вратите на музея ще останат отворени поне до 1 часа през нощта, каза шефът му Пенко Добрев. Той добави, че ако има голям интерес, може да стоят до 2-3 ч., та дори и до по-късно. Добрев прикани всички хасковлии да посетят музея и събитията, които са предвидени в програмата. Има разлепени плакати, програмата я има и на фейсбук страницата на музея.

Посетителите в музея ще могат да разгледат изложба от над 100 фотоса, някои от които ще бъдат показани за първи път. От Държавния архив предоставили непубликувани снимки на града. „Понеже има колекционери на картички и снимки, повечето са познати, но се надяваме да изненадаме дори и тях с някои, които не са показвани“, каза още Пенко Добрев. Изложбата обхваща края на 19 век и първата половина на 20-ти, т. е. до Втората световна война. Освен това има и една друга изложба, ситуирана в залата за временни експозиции на втори етаж. Тя вече е открита, но така или иначе не успя да придобие публичност. „Заслужава се да се види тази етнографска изложба“, категорични са от управата на музея. Могат да се видят цветните мотиви в дрехите и предметите, които са носили и ползвали нашите баби, прабаби и прадядовци. Изключително пъстра, свежа и приятна.

Предвижда се някои от изявите да бъдат на площада. Ако времето е дъждовно и не позволява, мероприятията ще бъдат преместени в читалище „Заря“.

Европейска нощ на музеите се празнува в цяла Европа, включително в България. Празникът ще се отбележи в Димитровград, Стара Загора, Кърджали, Пловдив и други градове, където има някакви програми. Ето и подробна програма на хасковския музей.

10.00 – 1 ч. след полунощ
Регионален Исторически Музей – Хасково
ЕКСПОЗИЦИИ, ФОТО-ИЗЛОЖБИ - отворени врати и непрестанни прожекции на Филми за Аспарух Лешников и Хасковската градска градина

10:00 – 20:00 Работилници за занаяти и изкуства
пл. Свобода / при лошо време Читалище „Заря“/
Безплатно участие за всички желаещи да се докоснат до традициите и уменията от праисторията до наши дни.
Децата са поканени да се включат в рисуването, а темата да се пресъздадат елементи от или в стила на рисунките от Александровската гробница или други древни артефакти. Ще има всякакви бои, а размерът на предоставените листове за рисуване е А5, голяма картичка.

С участието на Театрално студио, Школа по етнография и Школи по приложни изкуства към Младежки център-Хасково

17:00 Парад-шествие в централната част на града
начало пред театър „Иван Димов“, край на пл. Свобода
за участниците и гостите на Фестивала в характерни за различните епохи и традиции костюмиводени от Тракийски принц и принцеса

17:30 часа Изпълнения на най-добрите хасковски състави
пл. Свобода / при лошо време Читалище „Заря“/

"Галената Богданка" - музикална пиеса - ОДЗ „Звънче“ № 22, 3б група
Мажоретки от Младежки център
Танцова формация „Тангра“
Балет „Рона“
Вокално-инструментална група "Нежни думи" към клуб за стари градски песни "Ари" ОНЧ "Заря" с ръководител Росен Димов
Детски танцов ансамбъл „Златна Тракия“ с ръководител Златка Тимонова
Тракийски оркестър на Ансамбъл „Китна Тракия“
20:00 Голямото хоро на площада

20:45 Запалване на факли и пътека от стотици свещи към музея.
Сградата на музея на пл. Свобода 19
Димитър Русев – Мутата
Дегустации на ястия и напитки по старинни рецепти

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини