Карикатурист и неговият ученик получиха наградата "Мултикултурния човек"

    Карикатуристът с международна слава Бурханедин Ардагил и неговия ученик доц.д-р Тодор Черкезов получиха тази година наградата „Мултикултурния човек”.Тя е уникална по рода си.Връчва се в Кърджали от Арт-движение „Кръг”.Учредена е през 2013 г.,като нейни носители са доаенът на местния храм на Мелпомена Нуреддин Мехмед,енерийският свещеник проф.д-р Петър Гарена и кметът инж.Хасан Азис.

    Тазгодишните носители на наградата са живели в района на Пазара,където е истинска шарена черга от етноси и религии.Бурханедин Ардагил е преподавал уроци по рисуване на малкия Тошко.Ученикът обаче не се отдава на четката,а става лекар.Въпреки това ги свързва топло приятелство и много спомени.

    Бурханедин Ардагил е роден  в Кърджали през 1943 г. Завършва НХА в София, живее и работи в Кърджали до 1989 г., когато става част от изселническата вълна към Турция. Оттогава живее в Истанбул. В Турция е работил за TRT, за агенции и издателства на детска литература, илюстратор е на множество детски книжки, има десетки участия в самостоятелни и общи изложби и е представял страната в множество световни биеналета. Носител е на повече от 50 награди от САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Холандия, Гърция, Румъния, Япония, Корея, Русия, Македония, Сърбия и от самата Турция. Името му стои сред имената на най-добрите турски карикатуристи, получили международно признание.

    Доц.д-р Тодор Черкезов е изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали.Роден е на 12 май  1956 г. в гр. Кърджали. Завършва медицина във ВМИ-Пловдив.

    Носител е на следните награди:Специалната награда на Българското дерматологично дружество на името на проф. П. Попхристов за развитието на дерматологията в РБългария;

    През 2003 г. е удостоен  със званието „Лекар на годината” на областно ниво, а  през  2006 г. получава националното отличие „Лекар на годината - 2006”  на Българския Лекарски Съюз.

    През 2007 г.  получава званието "Мениджър на годината" и  диплом  за заслуги в управлението на здравеопазването - номинация на в-к „Форум медикус”.

    Носител е на почетен герб на община Кърджали - позлатен и на почетен сребърен знак ІІ степен на Министерство на здравеопазването, както и на Златен  медал за заслуги „БЧК”- 2014 г.

    На Петия международен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум в гр. Охрид, Македония  2014 г. получава специално  отличие "За забележителен принос в развитието на Югоизточноевропейския медицински форум".

    При връчването на наградите Радост Николаева,ръководител на Арт движение „Кръг” отбеляза,че мултикултурализмът е голямо и сложно предизвикателство пред политици,лидери,правителства в света.Тези обаче,които застават с лице към мултикултурния свят са интелектуалците.

    С шеговитата реплика „Стадо с кавал се води” отец Петър поздрави наградените с изпълнение на кавал.Нуреддин Мехмед прочете откъс от „Милионерът” на Й.Йовков.Бурханеддин Ардагил пък се позова на Назъм Хикмет и призова за мир и братство.Според доц.д-р Тодор Черкезов няма по-достойно място от Кърджали за наградата Мултикултурният човек.Да уважиш правото на хората да бъдат различни е да скъсаш веригите и да достигнеш свободата,подчерта доц.Черкезов.

    В заключителното приветствие кметът инж.Хасан Азис посочи,че наградата се връчва на хора доказали се далеч извън пределите на Кърджали.Нито една номинация до сега не е била оспорена.Трябва да култивираме мултикултурализма.Когато има урагани да се поддържаме,призова градоначалникът.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини