Готвачка, сервитьор и барман сеели зарази в "Глинените гърнета"

    Трима души от персонала на бистро „Глинени гърнета“ са сеели зарази, в резултат на което шестима са били приети в Инфекциозно отделение. За случая Haskovo.net писа преди дни.

    Трима от всички десетима работници – готвачка, сервитьор и барман, са с доказана стафилококова инфекция (стафилококи ауреус), съобщи д-р Христо Вълчанов – главен инспектор в Българската агенцията по безопасност на храните в Хасково (БАБХ).

    До взимане на проби от персонала и от хранителните продукти се стигна след сигнали от клиенти, които бяха приети в Инфекциозно отделение с хранителни натравяния. В БАБХ има общо три сигнала от подобен род. Първият е от 3 май. Тогава момче сигнализирало, че 7 човека са се натровили след посещение в заведението и консумация на напитки, пържени и панирани храни. Нито един от клиентите обаче не е постъпил в болница, няма и диагноза от личен лекар. Въпреки липсата на категорични доказателства здравните инспектори извършили проверка в обекта и издали предписание за цялостно почистване и дезинфекция на заведението.

    В средата на месеца от РЗИ Хасково уведомили Агенцията, че има постъпили четирима души в Инфекциозно отделение. Те празнували на 15 май в „Глинените гърнета“ заедно с още 33-ма души. Четиримата били с разстройство и бактериална инфекция. За случая е подаден сигнал от шефа на Инфекциозно два дни по-късно. Тогава здравните служители извършили нова проверка и издали заповед за затваряне на заведението, но тъй като било късно, обектът е запечатан на следващия ден. Тогава са взети проби за микробиология от пилешки филета, заготовки, крилца и яйца. Месата са изследвани за салмонела, но резултатите са отрицателни, категоричен бе д-р Вълчанов.

    В последния работен ден на седмицата обаче още двама клиенти стават жертва на инфекцията. Бактерия покосява 11-годишно дете и жена на 35 г.

    Ако не бяхме затворили заведението, през празничните дни щеше да има и други натровени, каза шефът на Агенцията Георги Станков.

    Носителите на стафилококовата инфекция сеят заразата по въздушно-капков път. Когато попадне върху храна, започва да се развива и токсинът от тази бактерия причинява хранително-чревни неразположения, обясниха специалистите.

    Всички работещи в заведението имали изрядни здравни книжки. Собственикът на обекта Албен Манджуков няма как да предотврати разпространяването на стафилококовата инфекция, тъй като няма как да я установи. Но ще бъде санкциониран, тъй като готвачката визуално имала дерматологичен проблем, за което е могъл да реагира навреме, казаха от Агенцията.

    Обектът ще бъде отворен едва когато собственикът гарантира, че всички храни в заведението бъдат предадени на екарисаж за унищожаване и тримата работници бъдат отстранени до пълното им излекуване. Междувременно Албен Манджуков обжалвал заповедта за временно затваряне на заведението. Съдът обаче потвърдил решението на здравните власти.

    Показваме ви всички документи и доказателства, от които е видно, че има нередности в заведението, тъй като ни обвиняваха в политическа поръчка, каза още Георги Станков.

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Pe
      Petya Kolarova
      4 0
      17:19, 3 юли 2016
      Хора внимавайте със това заведение. Живея наблизо и има много отзиви за тях. Има много случаи на отравяния, прилошавания, диария и др, които няма да споменавам. И на мене ми се случи! Незнам кой го прави но успява. Не е виновен собственика пряко (добар е). Но е отговорен, че не сменя персонала! Всичките са абсолютни мръсни и некомпетентни и без никакво държание към клиентите. “Управителя” и други от обслужващия персонал са роднини на собственика. “Отговорничката” им (нервно болна) - ни най-малко не й пука за клиентите. Готвачките незнам, но съм ги виждала - нехигиенични, гнусни и най-лошото - крайно прости- способни да забъркат препарат в олиото. Искам да кажа на Албен, ако чете това, Албене така не се подбира персонал. Стига с това връзкарство, в 2016 сме! В такива места подбора се прави с независими (без връзки) кандидати, без компромис към компетентността! Трябва да има надпревара, страх от уволнение, също и ЙЕРАРХИЯ и повишение, за да има стимул. А не некомпетентните да им се налагат и да убиват стимула на младите. Подбират се възможно най -добрите- интелигентни, качествени хора с високи ценности и стандарти, а другото се учи. Иначе, ето така ще е… майката на бизнеса Албене. Ако си разбрал си разбрал.. Видиш ли, че персонала се разбират помежду им - внимавай! Тази дружба се казва “да е… шефа заедно”. Търси врага в най-близките Албене, най-вече роднини! Дано си отвориш очите
    • 2
      Va
      Vadim
      2 0
      11:16, 5 юли 2016
      Сеят гъбички! Готвачките са с гъбички и работят без ръкавици..
    Последни новини