Иво Димов призова лекарите, напуснали МБАЛ да се върнат

    Призив към лекарите, напуснали МБАЛ "Св.Екатерина" в годините назад отправи днес кметът Иво Димов по време на сесията на местния парламент. Това стана при обсъждане на точката за приемане на годишния отчет на местното здравно заведение. Отново бе повдигната темата за липсата на кадри в болницата.

    "Много е важно да върнем нашите, димитровградските лекари, които по една или друга причина напуснаха болницата в годините и работят по другите общини", заяви Димов. Според него, нужна е декларация до всеки един от медиците, напуснали МБАЛ, за да им се засвидетелства уважение. Според него, тези медици, могат да преобърнат състоянието на здравното заведение. Кметът каза, че лично е водил разговори с някои от специалистите, обмисляла се възможност за отделение по хемодиализа в Димитровград.

    "Завършихме 2015 година със загуби два пъти по-малко от 2014 година. Това са предимно натрупани задължения от предишни години, поясни управителят на МБАЛ д-р Матей Матеев. 85% от натрупаните загуби на болницата са лихви по предишни дела и задължения към НАП, поясни той. От 2000 година до момента загубите на МБАЛ "Св.Екатерина" са 4 000 000 лв., припомни управителят, като подчерта, че са нужни още няколко години болницата да "излезе на нула".

    Матеев отчете, през миналата година се е увеличил приема на пациенти в здравното заведение с около 300 човека, както и броя на клиничните пътеки.

    Кметът Иво Димов коментира какво предстои да се случи с болницата. Същестуват планове за продажба на четири обособени терена в източната част в двора на болницата. Намерението е там Здравното министерство да построи Спешен център с нужната техника за Община Димитровград.

    Идеята е тези парцели да бъдат продадени, като средствата от нея ще се използват за погасяване на задълженията на МБАЛ "Св.Екатерина". Димов посочи, че последната дума за продажбата ще има Общинския съвет. Според кмета, двора на болницата е прекалено голям.

    От западния край на двора на болницата пък е предвиден паркинг, който да обслужва пациентите. Тече и процедурата по избор на изпълнител на банкова институция за рефинансиране на заема на МБАЛ от 1 000 000 лв., отчете кметът. Съобщи, че за втора поредна година Здравното министерство ще отпусне между 120 000 и 130 000 лв. на димитровградската болница по линия на програмата за здравни заведения в труднодостъпни райони.

    МБАЛ "Св.Екатерина" все още не е подписала новия рамков договор, но обема дейност от миналата година ще се запази, коментира и зам.управителят д-р Валентин Палашев. По отношение на кадрите, той заяви, че ситуацията не е лека, но се полагат всички усилия за подобряване на ситуацията.

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини