Деян Енев към българите в чужбина: България ви очаква, нека не ставаме пустиня

Президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия дейци на културата за приноса им към човешкото развитие и духовността.

С орден „Стара планина“ първа степен беше удостоен скулпторът проф. Крум Дамянов, дългогодишен преподавател към катедра „Скулптура“ към Национална художествена академия. Името на акад. Дамянов е свързано с редица от забележителните мемориални ансамбли в България – „Бранителите на Стара Загора“, „Създателите на българската държава“ – Шумен, „Асеневци“ – Велико Търново, „Часовниковата кула“ – Хасково и други. Негови творби са притежание на галерии и колекции в Австрия, Белгия, Германия, Норвегия, САЩ, Франция, Холандия, Южна Корея. Участвал е в множество изложби в България и в чужбина.

С ордени „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен бяха удостоени оперната певица Соня Йончева, художника проф. Милко Божков, скулптора проф. Божидар Козарев, художника проф. Станислав Памукчиев, режисьора и сценарист Иглика Трифонова, писателите Деян Енев и Георги Господинов, за принос в областта на културата и изкуството.

Деян Енев посвети полученото отличие на „своето семейство и на децата си, които останаха в България“.

„Посвещавам тази награда и на българите в чужбина и искам да им кажа, че България ги очаква, защото тази хубава страна не бива да се превърне в пустиня“, каза още Деян Енев.

Творецът подчерта, че посвещава наградата си и на покойния писател Георги Божинов и на неговия исторически роман за Априлското въстание - „Калуна-каля“.

Иглика Трифонова е утвърден кино режисьор и сценарист. Започва кариерата си на режисьор на документални филми, сред които са „Разкази за убийства“ и „Възможни разстояния“, удостоени с международни награди. Дебютира в игралното кино като режисьор и сценарист с нашумелия филм „Писмо до Америка”, събрал множество международни награди. През 2011 г. на кинофестивала в Кан Иглика Трифонова печели наградата за най-добър сценарий в Централна и Източна Европа, който през 2016 г. реализира със заглавието „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“.

Георги Господинов е един от най-четените и превеждани български автори по света. Неговият „Естествен роман” връща интереса на българския читател към родната литература. Преиздаван е 11 пъти до днес и се превръща в най-превежданата българска книга след 1989 г., публикувана на 23 езика. Вторият му роман „Физика на тъгата” става Български роман на годината (2013) и получава изключително признание в Европа и САЩ като обръща погледите на читателите по света към нашата литература.

Деян Енев е едно от големите имена на съвременната българска литература. Работил е като учител и журналист в редица печатни издания. Зад гърба си има над 2 000 журналистически публикации и 19 издадени сборника с разкази. Сборникът „Господи, помилуй“ получава годишната награда „Хеликон“ за 2004 г. Сборници с негови разкази са превеждани и издавани във Великобритания и Австрия. Деян Енев е лауреат на голямата награда „Златен ланец“ за разказ на вестник „Труд“ за 2006 г. Английският превод на избраните му разкази две поредни години бе включен в дългата листа на най-престижния конкурс в света за сборник с разкази на английски език „Франк О’Конър“.

Проф. Станислав Памукчиев е утвърден български художник. Професор е в катедра „Рисуване“ на Националната художествена академия. Член на Управителния съвет и секретар на секция „Живопис“ на Съюза на българските художници. Има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина. Удостоен е с множество награди.

Проф. Божидар Козарев е именит български скулптор. От 1981 е преподавател в Национална художествена академия по скулптура, специалност „Резба“. Специализира в Париж. Има голям брой реализирани монументални творби. От 1975 г. участва във всички общи изложби на Съюза на българските художници. Носител е на множество награди, сред които: Награда на Съюза на българските художници за скулптура на историческа тема – 1982 г.; Награда на Съюза на българските художници на името на Иван Лазаров за монументална скулптура - 1988 г. и др.

Милко Божков е утвърден живописец и график. Има над 100 самостоятелни изложби в Австрия, България, Германия, Люксембург, Полша, Русия, Франция, Холандия, Чехия и Швеция. Негови произведения са в колекциите на Конгресната библиотека във Вашингтон, Музея на изкуствата - Портланд, Националната библиотека на Франция, Галерията на префектура Канагава, Япония, Музея за съвременно изкуство – Шчечин, Колекция за съвременно изкуство „Петер Лудвиг“ – Аахен, Колекция „Юго Вутен“, Чешката национална галерия, Музея на малкия формат – Бонсекур, Белгия и др. М. Божков е носител на множество награди, сред тях национална награда за живопис „Захари Зограф“ и национална награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“.

Соня Йончева е едно от най-известните български имена на световната оперна сцена. Завършва „Класическо пеене“ в консерваторията в Женева, като получава специалната награда на гр. Женева. Печели редица конкурси, сред които изключително престижния „Опералия“ в Милано, организиран от Пласидо Доминго. Пее на сцените на „Ла Скала“ в Милано, „Театро Реал“ в Мадрид, Националната опера в Прага, Операта в Лил, Франция, Бруклинската музикална академия в Ню Йорк. Световната музикална преса я определя като един от най-големите сопрани в днешно време.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини