Започва президентската надпревара в САЩ

Кандидатите за номинация за президентския пост на двете основни партии в САЩ проведоха последния ден от своята кампания преди началото на предварителните избори в щат Айова. Тези избори са под формата на срещи в целия щат, по време на които избирателите от дадена партия решават, кого да подкрепят.

Проучванията на общественото мнение показват, че при демократите битката ще бъде между Хилъри Клинтън, Барак Обама и Джон Едуардс. При републиканците тя ще бъде спечелена или от Майк Хъкаби или от Мит Ромни. В четвъртък вечерта, гражданите на Айова ще се съберат в 1780 места в целия щат, за да изберат делегати, което ще бъде началото на процеса на селекция, който ще намери своята кулминация в националните конвенции на демократите и републиканците през лятото. Като се има предвид оспорвания характер на надпреварата, кандидатите се стремят да спечелят първите си победи, за да дадат стимул на кампаниите си.

Сенатор Хилъри Клинтън направи последното си усилие да убеди избирателите с реклама в централно телевизионно време, в която заяви, че Америка е на кръстопът и единствено тя има опит, за да осъществи промяната.

Нейният основен съперник сенатор Барак Обама също използва реклама по телевизията, в която заяви, че страната е готова за лидер, който ще обедини всички хора в САЩ. Той обеща да реши проблемите на здравеопазването, образованието и енергийната зависимост и да сложи край на войната в Ирак. Джон Едуардс пусна реклама на цяла страница във вестниците.

Последно проучване на Reuters/C-Span/Zogby показва, че Клинтън и Обама имат по 28%, докато Едуардс - 26%. При републиканските кандидати надпреварата е също така оспорвана като бившият губернатор на Арканзас Майк Хъкаби има за основен съперник бившия губернатор на Масачузетс Мит Ромни. Предварителните избори в Айова днес и в Ню Хемпшър на 8 януари се смятат за основни за кампаниите на кандидатите, които трябва да преминат през всичките 50 щата.

Проучвания от Ню Хемпшър показват, че републиканската надпревара е между Ромни и сенатор Джон Маккейн, докато при демократите начело са отново Клинтън и Обама.
Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини