Дипломатически конфуз в Индия заради гаджето на Саркози

Индийското министерство на външните работи засега не знае кой протокол да използва по отношение на новата приятелка на президента на Франция Никола Саркози, която ще го придружава по време на държавната му визита в Индия.

Бившият фотомодел Карла Бруни фигурира в списъка на гостите, който Париж изпрати в Ню Делхи в навечерието на насрочената за 24 януари визита, съобщават източници от външното министерство на Индия.

Индийският дипломатически протокол съдържа правила за прием на съпругите на държавните глави, но не предвижда правила за прием на техните приятелки, уточнява електронното издание НЮЗру.
Като не е законна съпруга на Саркози, Бруни не може да присъства на някои мероприятия, като например на тържествената вечеря с индийските държавни лидери, отбелязват източниците.

В момента Ню Делхи очаква от Париж пояснения с какъв статут ще отиде Бруни, за да се отнесат към нея с подходящия протокол и да не обидят високия гост.

Според запознати има няколко варианта за решаване на проблема - тя може да бъде обявена или за член на френската делегация, или като лице, съпровождащо Саркози и така да присъства на официалния банкет.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини