Смолян нападнат от иманяри

Между 90 и 95% от археологическите паметници в област Смолян са унищожени от иманяри, съобщи в предаването "Метроном" на радио "Фокус" – Смолян археологът Никола Дамянов. По думите му няма могила, която да не е преровена от иманяри.


Иманярите са унищожили и ценни находки в пещерите, както и в скалните светилища. "България е страна-носител на древна култура, а иманярите я унищожават, като изнасят десетки експонати, които в момента се намират в европейски аукциони", каза още той.


"Иманярите вече не са такива, каквито ги описва Хаджийски през 30-те години на миналия век – сомнамбули, които сънуват злато и тръгват след това да го търсят. Вече става дума за една много стройна престъпна система, в която участват знаещи и можещи хора", отбеляза още доайенът на родопските археолози. Според него те знаят какво е нужно и какво се търси по аукционите в Европа. Иманярите са разделени на три съсловни групи, едни копаят ценностите, други са просто преносвачи на антиките или „мулета", а на върха на пирамидата са организаторите на тези канали. "Сещам се за кастовата система в Индия, от класическата индийска история. В историята на всички народи е имало иманярство, но при нас то продължи и се засилва в началото на 21-и век, което е печално. Това първоначално натрупване на капиталите доведе до разюзданост на иманярството в България", допълни още известният историк.
Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини