Министерският съвет одобри промени в Закона за народната просвета

Министерският съвет одобри четири промени в Закона за народната просвета /ЗНП/, съобщи правителствената информационна служба.

Първата промяна е свързана с текстове, касаещи държавните зрелостни изпити. Според нея няма да има връзка между полагането на матурите и това кога се завършва основно образование. Матурата ще бъде една и съща независимо по какви учебни планове се учи.

Промените в ЗНП бяха представени миналата седмица от министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, припомнят от правителствената информационна служба.

Той каза тогава, че "кандидатстудентската индустрия в България е индустрия за неколкостотин милиона лева и има много хора, които не искат да има матури, а искат да продължи по този архаичен начин да се влиза във висшите училища".

Втората промяна в ЗНП е свързана с изискването учителите, които преподават частни уроци да подадат за това декларация пред директора на училището.

Третата промяна в закона е за въвеждането на допълнително основание за предсрочно прекратяване на правомощията на директорите на училища, които използват неефективно средствата по делегираните бюджети.

Това може да стане когато са просрочени задълженията на училищата, детските градини или обслужващите звена в образованието и те надвишават с 20%разходите за текущата година.

В този случай министърът на образованието, началникът на Регионалния инспекторат или кметът на дадената община ще прекратява трудовия договор на директора.

Последната промяна в ЗНП ще уреди статута на т. нар. защитени училища в страната. Тези учебни заведения ще бъдат допълнително финансирани.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини