Цена правдьi смерть

Кратко сбиване между полицаи и депутата Нено Димов стана кулминацията на протеста срещу посещението на президента Владимир Путин, организирано от няколко граждански сдружения в София.

Димов скъса полицейската лента и прикани гражданите да се присъединят към групата на Орлов мост, която беше обградена с полицейска лента, съобщи БГНЕС. По-късно към него се присъединиха депутатите Мария Капон и Иван Сотиров, които обещаха да попитат от трибуната на НС министъра на вътрешните работи Румен Петков как защитава интересите на България и правата на гражданите.

Напрежението започна още в 12 ч., когато десетки полицаи оградиха събралите се, а останалите желаещи да участват в протеста бяха оставени извън полицейския кордон. Всички минаващи покрай и по Орлов мост обаче можеха да видят лозунгите "Путин - КГБ олигарх!", "България = ДС Олигархия!", "Първо свободата, после сделки с "големи братя", "Путин няма права над моята Родина", "Стига съветски колониализъм", "Цена правдьi смерть".

Пред портрета на убитата журналистка Анна Политковская бяха сложени две знамена - българското и това на Европейския съюз. Едвин Сугарев, член на асоциацията на свободното слово „Анна Политковская", трябваше да доказва кой е, за да бъде допуснат до протестиращи. Пред журналисти той сподели: "Тук съм, защото смятам, че България трябва да отчита факта, че Русия е една диктаторска страна без никакви права и свободи в момента. Смятам също, че страната ни не трябва възторжено да посреща един убиец – така мога да нарека Путин, защото той носи отговорността за смъртта на Политковская, десетки журналисти и борци за свобода и стотици хиляди чеченци".
Сугарев сравни отношението на властите към днешния протест със събитията от 26 октомври 1989 г. пред „Кристал".

"В сряда в 17,15 ч. от Общината ни информираха да променим мястото на протеста. Това е абсолютно незаконно след като ни бяха разрешили дни преди това", заяви Петър Пенчев от Асоциация на свободното слово „Анна Политковская". Към края на протеста полицаите, които бяха поне 10 пъти повече от протестиращите, разрешиха все пак на двете групи да се съберат.


За 17,30 часа бе насрочен следващият протест на гражданските организации Асоциация на свободното слово "Анна Политковская", Коалиция за честно управление, Гражданска инициатива справедливост, Институт по зелена политика, Референдум БГ.
Мария Капон, Нено Димов, Антонела Понева и Иван Сотиров ще внесат питане до министъра на вътрешните работи във връзка със спазването на правата на граждани по време на мирни протести. Това каза по-късно независимият депутат Мария Капон пред журналисти в кулоарите на парламента.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини