"Баклава" докара директорска оставка, но и разкрития за насилие

Приета е оставката на директора на дома за деца "Александър Георгиев-Коджакафалията" в Бургас, съобщава БГНЕС.

Домът стана скандален със заснетия в него филм "Баклава".

В момента тече процедура за обявяване на конкурс за нов директор на базата на проект за реформиране на дома. Това стана ясно по време на заседание на комисията за младежта и спорта от писмо, изпратено от кмета на Бургас Димитър Николов.

Филмът е заснет през 2006 г., когато домът все още е бил на подчинение на Министерството на образованието.

Снимките там са направени с разрешение на Държавната агенция за закрила на детето.

На 12, 13 и 14 януари тази година е направена проверка от Агенцията за закрила на детето в дома и е констатирано, че на голяма част от децата са наложени мерки за противообществено поведение.

Това съобщи по време на заседанието Теодора Иванова, експерт в агенцията.

Освен това е сезирана Районната прокуратура в Бургас за констатирани случаи на насилие на по-големи върху по-малки деца от дома, включително и сексуално.

Едно момиче от дома е подало жалба днес до агенцията, защото му е било казано, че няма да бъде снимано, а само ще говори, но се оказва, че присъства като участничка във филма.

Теодора Иванова призна, че агенцията няма механизъм, с който да санкционира директора на дома в случай на констатирани нередности.

Можем само да направим протокол и след това отново да извършим проверка за това дали се изпълняват нашите предписания, каза тя.

Депутатът от „Коалиция за България" Евгения Живкова препоръча на агенцията да помисли дали са необходими законови промени, за да се гарантира нормалният живот на децата, настанени в такива домове.

Факт е, че те бягат от институциите и проституират, каза Живкова.

По данни на социалното министерство в България има 86 домове за деца, лишени от родителска грижа. В тях са настанени 4648 деца.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини