Путин: "Най-важното това да е добро за България"

„Руската страна би желала откриващата се Година на Русия в България да премине в приятелска атмосфера". Това обяви снощи руският президент Владимир Путин при откриването на концерта "Година на Русия в България"

Путин смята, че уникалните традиции на дружба между народите на България и Русия са заложени от предците, скрепени са от славянските корени и духовните традиции.

Руският президент отбеляза, че българският му колега Георги Първанов е споменал за уважителното отношение на Русия към съвременния избор на България от гледна точка на опазване на нейната сигурност.

„Разбира се ние се отнасяме към това с уважение. Съвременна демократична Русия не може да се отнася към това по друг начин", подчерта Путин.

Той отново повтори, че Русия уважава избора на България да бъде член на НАТО и ЕС, „главное, чтобы это пошло на здоровье Болгарии".

Путин използва фразеологизъм, който буквално може да означава, че „най-важното това да е добро за България".

„Няма я, фалшива е дилемата или с Европа, или с Русия", заяви на свой ред президентът Георги Първанов

„Показахме, че едното и другото е възможно", посочи Първанов.

„Подписването на споразумения за АЕЦ Белене, петролопровода Бургас-Александруполис и други крупни енергийни проекти връща отново нашата страна в мача", допълни държавният глава.

Според Първанов е време да осребрим кръстопътното си разположение, именно в сферата на енергетиката.

Днес е официалната церемония по посрещането на президента Владимир Путин на площад "Св. Александър Невски".

По-късно в "Зелена зала" на "Дондуков" 2 Путин и Георги Първанов ще проведат среща на "четири очи", след която ще започнат пленарните разговори на двете официални делегации.

Икономическите въпроси ще бъдат в центъра на визитата на руския държавен глава.

По време на посещението на Путин ще бъде подписан договорът с "Атомстройекспорт" за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ Белене. Ще бъде подписано и споразумение за създаването на проектна компания за строителство на петролопровода Бургас - Александруполис.

Това е второ посещение на Владимир Путин в България след визитата му през март 2003 година.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини