Ето как месецът на раждане влияе на здравето

Открита е връзка между месеца на раждане и определени заболявания при 1,7 милиона пациенти. Новините са добри ако сте родени през май, но не чак толкова, ако сте били октомврийско бебе.

Изследването е проведено от докторантката от Колумбийския университет Мери Боланд и екип.

Установено е, че новородени, които са изложени на по-високи нива на прах и акари през първите няколко месеца от живота си, са с по-висок риск от развитие на астма, обяснява Николас Татонети от Колумбийския университет.

Изследователите са имали достъп до данни от 1,7 милиона пациенти на болница в Ню Йорк събрани между 1985 и 2013.

Оказва се, че бебетата родени през май са с най-нисък ръст от развитие на заболявания, а тези появили се на бял свет през октомври в най-висок.

Учените са открили 55 заболявания, които имат връзка със сезона, в който хората са родени, разкрили са и 16 изцяло нови корелации - включително 9 вида сърдечни заболявания.

Най-поразителната тенденция, която учените открили, е че тези родени в края на зимата и ранната пролет е по-вероятно да развият сърдечно заболяване. Като са установени няколко заболявания на сърцето, които имат връзка с месеца на раждане.

Хората родени през март са с най-висок риск от предсърдно мъждене, конгестивна сърдечна недостатъчност и проблеми с митралната клапа. Учените казват, че в 1 от 40 случая сезонът, в който пациентът е роден има важна роля. Според тях, причина за това може да са променливите нива на витамин D. Тъй като сърдечните заболявания са едни от заболяванията причинили най-много смъртни случаи в САЩ, тази информация може да помогне на лекарите да разработят по-успешни стратегии за превенция.

Заболяванията, свързани с месеца на раждане, се обясняват с променливи фактори на околната среда. Така например учените са установили, че рискът от астма за жителите на Ню Йорк достига своя пик през юли и октомври. Предишно проучване проведено в Дания е открило, че рискът е по-висок при хора родени през май и август - когато нивата на слънчева светлина в Дания са най-близки до тези в Ню Йорк. Слънчевата светлина е един от факторите причиняващи астма, освен акарите.

Установено е още, че рискът от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност е по-висок при деца родени в края на годината, които тръгват на училище по-малки, в сравнение с деца родени през пролетта или лятото. Причината за това вероятно са по-високите изисквания, на които трябва да отговорят по-малките деца.

Професор Татонети призовава хората да не изпадат в паника от откритията, защото със значение за развитие на дадено заболяване са и фактори като начин на живот, диета, физически упражнения и много други.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини