Баба на трудов договор

Всяка българска майка, която си е плащала осигуровките и тръгне на работа преди да е изтекъл отпускът й за отглеждане на дете до 3 години, има право да получи бавачка, назначена от социалното министерство.

Баби, дядовци и други роднини на майката или бебето могат да кандидатстват за бавачки по програмата „Подкрепа на майчинството", съобщават от Агенцията за социално подпомагане. Държавата ще наема бавачките на трудов договор и срещу минималната работна заплата в страната – 220 лева. Ако децата са близнаци, възнаграждението е 300 лева. Допълнителни пари ще се уреждат между майката и бавачката, предполага се че става дума за още 220 лева, без да е ясно дали това е препоръчана от агенцията сума или такава е практиката.

Задължително условие, според програмата обаче, е бавачката да бъде в трудоспособна възраст и да е регистрирана ката безработна. Което от само себе си автоматично изключва бабите и дядовците, излезли в пенсия.
От социалното министерство твърдят, че често се случвало баби и близки на семейството да напускат работа и да се регистрират в бюрата по труда, за да гледат внуците. За тази година държавата е отделила 1 520 000 лева по тази програма и още 3 160 000 от бюджета на Националния осигурителен институт.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини