5 жертви и над 200 ранени при мощна експлозия в Албания

Най-малко петима души са загинали и над 200 са ранени при серия от експлозии, избухнали в оръжеен склад в село Гердеч близо до столицата на Албания Тирана, предадоха световните агенции. Много от ранените са деца. 12 от ранените са в тежко състояние. Експлозиите са продължили близо два часа. Причините все още не са установени.

По думите на говорителя на премиера Сали Бериша общо 110 души, сред които и американски военни, са се намирали в склада по време на първата експлозия, която е избухнала около обяд (11 часа по Гринуич). "Според очевидци е имало около 10-минутна пауза между първата и втората експлозия, така че част от тях вероятно са избягали от мястото на инцидента", заяви още говорителят.





При експлозията бяха нанесени щети и на международното летище в Тирана.

Силните експлозии бяха чути и в съседна Македония, съобщи АФП. Шумът бил толкова силен, че десетки граждани позвънили на полицията, смятайки, че става дума за инцидент или експлозия в Македония.

Посолството на САЩ, италианската Гражданска защита и Македония са предложили помощта си.



Македонският външен министър Антонио Молошоски е предложил на албанския си колега Лузлим Баши всякакъв вид помощ и подкрепа.



Съболезнования и предложения за помощ са дошли и от Франция и Гърция.




"Гърция изразява своята солидарност и подкрепа към съседната приятелска страна Албания след трагичния инцидент с експлозията близо до Тирана. Свързах се с колегата си Лулзим Баша и изразих пред него нашата солидарност и намерението на Гърция да окаже помощ", се казва в изявление на гръцката външна министърка Дора Бакоянис.



В съседно Косово войници от натовските мироопазващи сили изпращат хеликоптери с дарена кръв за ранените при експлозията в Албания. Кръвта е от военни резерви за миротворците.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини