Бойкот на датските стоки заради карикатури на пророка Мохамед

Страните от Залива бойкотират датските стоки като ответна мярка срещу повторното публикуване на карикатура на пророка Мохамед, предаде АП.
Петте водещи датски всекидневника в средата на февруатри отпечатаха отново една от дванайсетте спорни карикатури на пророка Мохамед, отприщили международен скандал с появата си преди малко повече от две години, припомня Ройтерс.

Акцията бе в знак на солидарност с автора на рисунката Курт Вестергор, който е трябвало да стане жертва на заговор за убийство. Карикатурата му, предизвикала най-остри протести в мюсюлманския свят, изобразява ислямския пророк с тюрбан на главата във формата на запалена бомба.

Разкритията за подготвяното убийство, както и повторната поява на противоречивата карикатура из датската преса породиха опасения у властите, че между скандинавската страна и мюсюлманския свят може отново да избухне конфликт.

"Следим развитието на ситуацията много внимателно, за да сме готови да реагираме при нужда," заяви говорителят на датското външно министерство Уфе Волфхехел пред агенция "Рицау". Публикацията на рисунките през септември 2005 г. отприщи вълна от масови протести както в самата Дания, така и в арабския свят, в резултат на което загинаха поне 50 души.

Оттогава насам датската полиция неколкократно е задържала младежи от мюсюлмански произход, готвещи бомбени атаки в знак на протест срещу карикатурите.
Източник: novjivot

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини