САЩ премахват визите за Словакия, Унгария и Литва

САЩ подписаха вчера предварителни споразумения за премахване на визите със Словакия, Унгария и Литва, които вероятно ще раздразнят Европейския съюз заради двустранния характер на договореностите, предаде ДПА.

Трите страни се съгласиха на допълнителни мерки за сигурност срещу отмяната на визите за пътувания в САЩ на техните граждани, съобщи министърът по вътрешната сигурност Майкъл Чертоф.

Под споразуменията поставиха подписите си словашкият вътрешен министър Роберт Калиняк, унгарският посланик в САЩ Ференц Шомоди и литовският посланик Андрюс Брузда.

Преди това споразумения за премахване на визите подписаха със САЩ Чехия, Естония и Латвия, с което си навлякоха критиките на Европейския съюз, който настоява, че визовата политика е изцяло в неговите компетенции.

Майкъл Чертоф заяви, че САЩ ще уважат европейския закон и ще водят отделни преговори с ЕС, след като регламентът предвижда Съюзът също да ратифицира споразуменията, посочва Асошиейтед прес.

В момента визовият режим важи за 12 от 27-те страни членки на ЕС - Гърция и 11 от 12-те новоприсъединили се през 2004 и 2007 г. държави (без Словения), сред които и България.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини