Цветовете в стаята оказват влияние на състоянието на душата

Някои специалисти твърдят, че цветът влияе на мислите ни. Ако влезете в офис или друго "официално" помещение, чиито стени са боядисани в червено, яркият цвят веднага ще ви се натрапи на очите и може да си помислите, че сте попаднали по грешка в някакъв клуб. Ако пък стените в къщи са боядисани изцяло в бяло, това може да способства за появата на депресия у хората, живеещи там. Експертите обясняват това с усещането за болница и с асоциирането на белия цвят с болестите.

Има цветове, които помагат за отпускането и отдиха, а има и такива, които помагат за по-добрата концентрация. Всичко това трябва да се отчита при избора на цвета, с който искаме да боядисаме дома си.

Както обясняват експертите, обикновено помещенията с прозорци на север изискват топли и светли оттенъци, докато за помещенията, обърнати на юг, трябва да се избират натурални и "свежи" цветове. За запад са подходящи топлите оттенъци на сивото, кремавото и пастелните тонове. За източната страна - най-студените тонове.

Домът е мястото, където можем да си починем и да възстановим силите си след работа и да се освободим от напрежението. Затова е целесъобразно да избираме такива цветове, които способстват за отпускането и които създават топла, уютна и спокойна обстановка.

Ето някои препоръки на специалистите за цветовото оформление на дома:

Прохладно синьо

Синият цвят е цветът на прохладата. Той притежава релаксиращи свойства. Специалистите смятат, че той трябва да се избира за най-горещите стаи. Светлосините оттенъци се препоръчват и за малките помещения. Но това трябва да се прави много внимателно: ако стаята е доста тъмна, по-добре изберете друг цвят от палитрата, за да не я направите твърде студена.

Отличен вариант е да комбинирате синия цвят с бели мебели. Синият цвят е прекрасен фон за светлите цветове, но не трябва да се прекалява с него. В големи количества той може да създаде усещане за тъмнина.

Светложълто

Ако искате да разширите зрителното пространство, изберете жълтия цвят. Ярките тонове на жълтото притежават добра съчетаемост. Смята се, че този цвят стимулира нервната система. Той се препоръчва за спални, тъй като създава отпускаща атмосфера и способства за отдиха. Подходящ е и за кухни, в съчетание със зелено и бяло.

Яркочервено

Въпреки че това е "опасен" цвят, той не трябва да се пренебрегва. Червеното е енергичен цвят, цвят на силата и живота. Ако цветът се използва правилно т.е. внимателно и в малки количества, могат да се постигнат отлични резултати.
Червеното е добро решение за коридора, вестибюла или приемната, но не и за хола. Декораторите често съчетават най-приглушените оттенъци на червеното за мебелите от дърво, за да създадат помещения в т.нар. "селски" стил.

Весело оранжево

Оранжевият цвят се смята за цвета на творчеството. Специалистите го определят като най-радостния цвят, който създава приятна за човека атмосфера.
Най-студените и лошо осветените помещения могат да направят прекрасно впечатление благодарение на оранжевото. Този цвят е подходящ за столовата и хола.

Спокойно зелено

Зеленият цвят е цветът на спокойствието и равновесието. Той предизвиква устойчиви асоциации с природата и създава усещане за свежест, но трудно се съчетава с другите цветове.
Ако искате да създадете радостна атмосфера, избирайте по-светлите тонове на зеленото, ако търсите спокойствие - по-приглушените, а ако се стремите към стимулиращ ефект - спрете се на тюркоазените оттенъци, които са много подходящи за детската стая.

Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини