Материал с дебелина един атом и странни свойства

С помощта на най-тънкия материал в света, наречен "графен", учени от различни страни зърнаха основите на Вселената, без да използват мощни съоръжения като Големия адронен колайдер, който струва 8 милиарда щатски долара и ще започне работа през лятото край Женева, съобщи в. "Дейли телеграф".

Като режат плоски и успоредни въглеродни атоми в графита на молив, учените получават лист с дебелина един атом, който има странни свойства.

В публикация в сп. "Сайънс" проф. Андре Гейм от Манчестърския университет и колегите му от град Минхо в Португалия пишат, че са използвали графен, за да измерят загадъчната фундаментална константа, известна като "константа на фината структура".

Заедно с Рахул Наир и Питър Блейк проф. Гейм е изготвил големи мембрани графен, през който се вижда преминаването на светлината. 2,3-те процента светлина, които най-тънкият материал поглъща, могат да се използват за изчисляването на константата.

Тя е приблизително равна на 1/137 и показва взаимодействието между електрически заряди, които се движат много бързо в материала, и светлината. Това е едно от точните числа.

Т.н. фундаментални или универсални природни константи - скоростта на светлината и електрическият заряд на електрона - играят важна роля и правят космоса това, което е. Сред тях константата на фината структура е най-тайнствената, казва проф. Гейм.

Преди няколко години Гейм и д-р Костя Новоселов откриха графена. "Променете това фино настроено число само с няколко процента и животът ще изчезне, защото ще станат невъзможни ядрените реакции, в които въглеродът се произвежда от по-леките елементи в горящите звезди. Няма ли въглерод, няма живот", обяснява проф. Гейм.

Като гледа през графена, човек може да зърне самите основи на Вселената, добавя ученият. Графенът се държи така сякаш електрическият ток в него не се носи от нормални електрони, а от наелектризирани частици, които нямат маса.

Учените ги наричат "фермиони на Дирак". Графенът може да се използва за изработване на ултрабързи балистични транзистори, в които електроните се движат като куршум. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини