След 30 000 г. мълчание неандерталецът проговори

Учени пресъздадоха гласа на неандерталеца с помощта на речеви синтезатор, който позволява да се получи представа за това как може би са разговаряли неандерталците.

Мълчанието, продължило 30 000 години, беше нарушено благодарение на съвместните изследвания на антрополог и лингвист, съобщи списание New Scientist.

Антропологът от Атлантическия университет във Флорида Робърт Маккарти и лингвистът Фил Либерман от университета Браун в Провидънс са се опитали да създадат програма, която възоснова на данните за гръкляна на древните предци на разумния човек (Хомо сапиенс) позволява да бъдат възпроизведени звуковете, които са издавали неандерталците.

Гласът на неандерталеца може да се чуе на сайта на списанието.

Неандерталецът (Homo neanderthalensis или Homo sapiens neanderthalensis) е човешки вид (подвид), живял в Европа, Западна Азия от Израел до Узбекистан и евентуално Северна Африка в периода отпреди 230 000 до 24 000 години.

Неандерталецът е бил висок средно 165 см. Неандерталците са били от „хиперарктическия" антропологичен тип, добре са се адаптирали към студа, били са мускулести като съвременните тежкоатлети и са имали обем на мозъка с 10% по-голям от съвременния човек.

Няма никакви сведения за цвета на кожата им и на косата им.

Разпространена е следната гледна точка – неандерталецът е изчезнал, след като не е издържал на „конкуренцията" на съвременния човек, съвместно с който е съществувал в периода отпреди 40 000 до 24 000 години.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини