След МВР скандалът се пренася в митниците

"Вероятно министърът в оставка Румен Петков ще бъде обвинен, че е издал секретния сътрудник на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Алексей Петров. Разследват се Агенция "Митници" и шефът й Асен Асенов", съобщава днес в публикация на челно място в. "Дневник".

Един от собствениците на "Винпром Пещера" ще бъде обвинен в даване на подкуп на арестувания зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов, съобщил за изданието източник от прокуратурата, запознат с доклада на ДАНС по твърденията на бившия шеф на антимафиотите Ваньо Танов, изслушан от вътрешната комисия на парламента заради скандала в МВР.

В доклада на ДАНС се потвърждавало и че бившият шеф на следствието Ангел Александров се е срещал с Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, в Дупница и разговорите му с тях на три пъти са съдържали доста двусмислени реплики.

Трите срещи били засечени със специални разузнавателни средства и разпечатките от тях били запазени. Според запознати с документите, макар никъде в разговорите на Александров с Галев и Христов да няма пряко назоваване на преписки или разработки, много от изказванията са били насочващи за дупнишките бизнесмени, пише "Дневник".

Източникът от обвинението съобщил още, че от скандала в МВР е тръгнала нова линия, по която се води разследване срещу Агенция "Митници" и най-вече срещу шефа й Асен Асенов.

Прокуратурата е разпоредила проверка на митниците не само заради доклада на ДАНС, а и заради тиражираните твърдения, че човек на най-високо ниво в митниците с прякор Дебелия е покровителствал продажбата на алкохол с фалшиви бандероли.

По случая вече е разпитан бившият шеф на агенцията Емил Димитров-Ревизоро, който изнесе публично, че водещ в контрабандата на цигари и наследник на каналите на убития Иван Тодоров-Доктора, е Маслинката, а след това във в. "24 часа" вносителят на марката "Карелия" и брат на издателя Иван Гранитски Димитър Димитров каза, че е имал такъв прякор.

Предстои да се повдигне ново обвинение по случая с арестувания зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов, казал още източникът от прокуратурата за "Дневник". От подслушани негови разговори, които депутатът от ДСБ Атанас Атанасов даде на прокуратурата, започна скандалът. Според разследващи нямало как делото срещу Иванов за подкуп да издържи, ако не бъде повдигнато обвинение и на собственик на "Винпром Пещера", който му давал "подаръците".

"Компанията чрез дъщерно дружество е спонсорирала БСП, сочи докладът на Сметната палата за миналата година. "Винпром Пещера" е от големите дарители за президентската инициатива "Българската Коледа" и вчера поде кампания за ремонт на храм-паметника "Св. Александър Невски", отбелязва "Дневник".

ДАНС е проверила и друго от твърденията на Ваньо Танов пред вътрешната комисия - за това, че разработката "Хотелът" за "Селект дистилъри" е била осуетена след намесата на политици и заповедта за акция е била отменена от шефа на митниците. В стенограмата от заседанието на комисията изплуваха имената Велчев и Дъбов.

"Дневник" пише, че по неофициална информация при проследяване е засечена среща на зам.-шефа на НДСВ Милен Велчев и представител на "Селект", вероятно става въпрос за един от собствениците - Павлин Найденов. Съдържанието на разговора им било неизвестно, тъй като не са подслушвани.

Не мога да повярвам, че в доклад на ДАНС може да пише подобно нещо, тъй като изобщо не познавам този човек, заявил вчера Велчев.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини