Между рокадите - коментари

След промените в кабинета представители на опозицията коментираха резултатите. Според лидера на ДСБ Иван Костов съкращенията в администрацията са несръчна имитация пестеливост.
Независимият депутат Димитър Абаджиев заяви, че очаква силно критичен доклад от страна на ЕК за България. Сега, когато вече сме членове на ЕС и няма рискове за нашето членство, е наистина добре по отношение на България в областта на организираната престъпност и корупцията да се наложат най-тежките санкции, допълни Абаджиев.
Трябва да се изясни дали ДСБ и СДС ще си сътрудничат на парламентарните избори, каза тъмносиният депутат Константин Димитров.
БНР, "Неделя 150"
Иван Костов: Да не се признава, че в България има мафия означава, че не се знае кой е врагът на МВР
Промените не са ремонт на кабинета, защото ремонтът се гласува от Народното събрание, това по никакъв начин не е част от политическите промени и никой няма да разбере какво се променя. Това каза Иван Костов, председател на Демократи за силна България
в предаването на БНР „Неделя 150".
Според него управляващите се опитват да прокарат едно – единствено послание – намаляване на администрацията.
Лидерът на ДСБ следи внимателно изказванията на министъра на вътрешните работи, на сегашни и бъдещи ръководители , както и на евентуалният следващ главен секретар на МВР, които твърдят, че в България няма мафия, което е погрешно твърдение. Да не се признава, че в България има мафия означава, че не се знае кой е врагът на МВР и това е една засилваща се зависимост от мафията. Иван Костов е категоричен, че трябва да се знае, че битовата престъпност се толерира от високата организирана престъпност, а тази организирана престъпност, когато е свързана с властта е много могъща.

Агенция „Фокус"
Константин Димитров: Трябва да се изясни дали ДСБ и СДС ще си сътрудничат на парламентарните избори
Днес бяха набелязани първите стъпки за дебата, който трябва да протече в ДСБ за това какви стратегически стъпки и цели преследваме на следващите избори и по какъв начин да се явим на тези избори. Това каза пред Агенция "Фокус" депутатът от ДСБ Константин Димитров, който се срещна днес с актива на тъмносинята партия в Добрич.
Хората казаха следното – България има нужда от представителство на ДСБ, може би и на други десни партии от традиционната десница в бъдещия парламент. Трябва да се намери най-добрия начин това представителство да бъде осигурено, заяви Димитров. Един месец този въпрос ще се обсъжда.
Запитан ще има ли разговори със СДС, Димитров каза: „Засега ДСБ не е решило как да подходи към СДС за начина, по който двете ще се явят на предстоящите избори. Но това е много важен въпрос и в най-скоро време настоявам да бъде изяснен. Това е потребността на широките кръгове сини избиратели, които се противопоставят на възможността тази коалиция или нейна разновидност да продължи да управлява страната след изборите през следващата година", каза Константин Димитров.
„Днес обсъдихме и политическата ситуация, констатиран беше успешният принос на ДСБ към предизвикването на правителствената криза, към разкриването на корупцията и мафиотизацията на настоящото управление", допълни Димитров.По повод промените в кабинета, той заяви, че съкращенията били закъснели, като не се очаква управленски или финансов ефект.
„Под натиска на обществото да намаляваш броя на зам.-министрите 12 месеца преди изборите, е хвърляне на прах в очите", заяви той.
Запитан дали на срещата в Добрич е обсъждано сътрудничеството с други формации, той каза, че организацията там смята, че СДС е първият избор за такива консултации.
„Дали ще има реципрочно желание от страна на СДС не мога да кажа. България се нуждае от ясна алтернатива на управлението, в чийто център да бъдат партиите от традиционната десница, независимо че днес те не са толкова популярни, колкото преди години", допълни Константин Димитров.
Надежда БОЧЕВА

Агенция „Фокус"
Димитър Абаджиев: Трябва да има тежки санкции за България заради организираната престъпност
В предстоящия доклад на Европейката комисия за България очаквам много силна критичност. Сега, когато вече сме членове на ЕС и няма рискове за нашето членство, е наистина добре по отношение на България в областта на организираната престъпност и корупцията да се наложат най-тежките санкции. Това каза в интервю за Агенция „Фокус" независимият депутат Димитър Абаджиев.
„По друг начин това правителство няма да бъде стреснато и няма да се случат радикални промени в България. Дори ако е необходимо – да се наложи предпазна клауза. Това е в интерес на България, защото тази предпазна клауза вече няма да наруши жизнено важния национален интерес, каквото бе членството в ЕС, а само ще може да помогне оттук нататък", каза Абаджиев.
Според него тази клауза може да е в областта на вътрешните работи.
„Организираната престъпност и корупцията са наистина отровите, които „изяждат" нашите възможности като страна-членка на ЕС да направим много повече и да се повиши благосъстоянието на българските граждани", каза Абаджиев.
Запитан не е ли парадоксално да се иска предпазна клауза, за да ни бъде тя от полза, тъй отговори: „Не е парадоксално, защото, когато някой не си изпълнява възложените задачи и не си е написал домашното, единственият начин е да му се наложи най-тежката мярка, след като не разбира от препоръки. Това наистина ще доведе за самата държава до нещо по-добро. Защото друг начин да се стресне правителството или то да се отстрани, или въобще да се предприемат радикални реформи, очевидно няма".
Надежда БОЧЕВА


БНР, "Неделя 150"
Иван Костов: Да не се признава, че в България има мафия означава, че не се знае кой е врагът на МВР
Иван Костов, председател на Демократи за силна България

Водещ: Повече, днес 4 май, няма да се фокусираме върху политическата сцена, нашенската. И все пак няколко минути. Интервю на Даниела Стойнова с Иван Костов, който е бил във Варна. Те и политиците са сега из България, чужбина и т. н.
Репортер: Г-н Костов, вече станаха известни и останалите промени на зам.-министри и на зам.-областни управители. Казаха, че с това приключва ремонта на кабинета. Според вас, ще направи ли той действен този екип?
Иван Костов: Тези промени, те не са ремонт на кабинета, защото ремонта на кабинета се гласува от Народното събрание. Тези промени в състава на политическите кабинети на министрите се променят или съответните разпределения на местното присъствие се разпределя по определен начин, това по никакъв начин не е част от политическите промени и никой няма да разбере какво всъщност се променя, с изключение на едно послание, което управляващите се опитват да прокарат, а именно че намаляват администрацията. Но намаляването на 40 души, или на 60 на фона на 120 000 назначени в администрацията е несръчна имитация на, така, пестеливост, на стегнатост, на добро управление на парите на данъкоплатеца, защото за тези години управление на либерално-социалната коалиция и увеличението от 120 000 в администрацията е факт.
Репортер: Добре де, те казаха, че дори Барозу се е обадил и е казал, че одобряват промените, че в МВР например е много силен знак смяната на Румен Петков с Михаил Миков. Според вас, ще се усети ли това в нашето битие, тези промени?
Иван Костов: Не, определено не. Аз следя внимателно изказванията на министъра и на неговия вероятен главен секретар, не искам да му казвам още името, нека да стане. Тези висши сегашни или бъдещи ръководители на министерството заявяват една констатация, която е в разрез на всичко, което говорят в света и в Европа за България, а именно, че в България няма мафия.
Репортер: Те казаха, че имало само организирана престъпност.
Иван Костов: Да, казаха, че има организирана престъпност, няма мафия, което е крайно погрешно твърдение. Бъдещият главен секретар на министерството дори се закани на битовата престъпност, което е абсолютно неуместно в държава, в която на висши позиции стоят хора, които се занимават с престъпления. Това няма да даде стабилни резултати и аз предполагам, че следващите стъпки на Европейския съюз, независимо какво е казал господин Барозу и как е интерпретиран. Изобщо аз съм против това да коментираме какво е казал някой в Европа. Най-добре е да говорим сами, да преценяваме нещата такива, каквито са. Да не се признава, че в България има мафия при положение, че всички казват, че има, означава да не се знае кой е врага на Министерството на вътрешните работи, кой е противника, срещу кой се противодейства – това е ключов въпрос, за сигурността на държавата...
Репортер: Подценяване.
Иван Костов: Това е ключов въпрос за сигурността на държавата, не е само подценяване, това е, напротив – това е засилваща се зависимост от мафията.
Репортер: Много безнадеждно звучи всичко това. Вие казвате обаче за битовата престъпност, но тя много мори така наречения обикновен гражданин. Нали, това да ти ограбят, сега по празниците се засилиха домните кражби, не е малко.
Иван Костов: Така е, така е, но трябва винаги да се знае, че битовата престъпност се захранва и се толерира, и се защитава, и се управлява от високата, организираната престъпност – навсякъде е така – гастрольори, крадци, или, нали, такива, въоръжени грабежи, насилие срещу личността, това, когато е извършено от професионални престъпници, винаги е свързано с организирана престъпност. Сега, изключваме случаите, в които семейство не може да уреди отношенията помежду си, използва насилие и така нататък, това са битови скандали, другото е съвсем сигурно. А тази организирана престъпност, когато е свързана с властта, тя е много могъща и затова не можеш да се бориш срещу битовата, защото тя просто е едно проявление на едно друго явление, срещу което трябва да се насочи цялата мощ на държавата.
Репортер: Може би опасението е, че ако се стигне до тази организирана престъпност и ако се признае, че има мафия, ще се разклатят самите устои на държавата, защото тя се е сраснала с държавата.
Иван Костов: Разбира се, разбира се, както в последната информация, която излезе около празниците, че разследване срещу касата на ДПС от дървената мафия, от т. нар. дървена мафия, която е незаконна сеч, извършвана срещу заплащане, срещу рекет на практика, извършван от представителите на ДПС в Министерството на земеделието и горите, когато бяха заедно, дори и сега продължаващо, тая каса е била разследвана и разследването е било спряно вероятно от предишния министър, нали. Ако сегашният министър не отвори тази страница, а изобщо се направи, че я няма написана в Министерството на вътрешните работи, той просто ще прикрива своите коалиционни партньори, няма да им търси сметка.

Агенция „Фокус"
Димитър Абаджиев: Трябва да има тежки санкции за България заради организираната престъпност

Какво следва след промените в кабинета и какви са задачите на опозицията година преди парламентарните избори – това коментира в интервю за Агенция „Фокус" независимият депутат Димитър Абаджиев


Фокус: Г-н Абаджиев, след ремонта на кабинета и съкращенията на зам.-министри какво ще се промени по отношение на управлението?
Димитър Абаджиев: Първо, без да го обявяват публично, управляващите тихомълком увеличиха броя на зам.-министрите през последната година, година и половина. Сега тази промяна е формална. Тя очевидно е свързана само с това да се покажат някакви съкращения или смени на зам.-министри и е в резултат на вътрешни пазарлъци и размяна на влияние. Това няма да доведе до сериозна промяна на политиката.
Фокус: Година преди края на мандата обаче съкращенията ще се отразят ли върху политиката в страната?
Димитър Абаджиев: Няма как да имат отражение, тъй като имаме същата тройна коалиция, същото правителство и партии, които имат същото влияние, каквото са имали и досега. Формалното сменяне на фигурите няма да промени същността на политиката. Единственият шанс, който имаха Станишев и БСП да се разганичат поне малко от негативите на този мандат на Ахмед Доган, бе сами да предизвикат предсрочни избори. Те нямаха нито силата, нито смелостта да го направят. Изпуснаха този шанс, затова ще понесат негативите. Смяната на самите министри няма да доведе до промяна на политиката.
Фокус: Това, че имаше съкращения, показателно ли е, според Вас, че е бил раздут щатът на държавната администрация?
Димитър Абаджиев: Разбира се, че беше раздут. В началото, доколкото си спомням, зам.-министрите бяха около 70, след това се приближиха до около 90, което си беше раздуване на щата и настаняване на свои хора на важни позиции. Сега това раздуване се намали, за се приближим до първоначалния брой. Но става ясно, че щатът на висшите държавни чиновници, каквито са зам.-министрите, неимоверно е бли раздут.
Фокус: Какво се случва след промените в МВР и армията?
Димитър Абаджиев: След рокадите няма да се случи нищо. По отношение на МВР най-големият проблем, който се констатира и от нашите партньори от ЕС, е връзката на държавната власт с организираната престъпност, което произтича от връзката на самата социалистическа партия с корените на организираната престъпност. Връзката между социалистическата партия и организираната престъпност няма да се премахне заради това, че министър на вътрешните работи вече не е Румен Петков, а е Михаил Миков. Тя ще се премахне само чрез избори и идването на съвсем друго правителство на власт. Що се отнася до армията – там просто едни икономически интереси ще се сменят с други или просто ще се засилят определени части от политическите кръгове, които досега влияеха в армията.
Фокус: Преди време казахте, че промените в кабинета са резултат от външен натиск от страна на ЕС. Ако е така, направените промени достатъчни ли са, за да спре натискът?
Димитър Абаджиев: Промените са в резултат на външен натск, защото вече сме членове на ЕС. За съжаление, те нямаше да се случат само чрез критиката на българската опозиция. Едва ли управляващите ще успеят да заблудят нашите партньори и много скоро ще видим това в доклада на Еврокомисията по мониторинга, който се осъществява в областта на правосъдието и вътрешните работи.
Фокус: Какво очаквате от доклада?
Димитър Абаджиев: Много силна критичност. Сега, когато вече сме членове на ЕС и няма рискове за нашето членство, е наистина добре по отношение на България в областта на организираната престъпност и корупцията да се наложат най-тежките санкции. По друг начин това правителство няма да бъде стреснато и няма да се случат радикални промени в България. Дори ако е необходимо – да се наложи предпазна клауза. Това е в интерес на България, защото тази предпазна клауза вече няма да наруши жизнено важния национален интерес, каквото бе членството, а само ще може да помогне оттук нататък.
Фокус: В коя област според Вас трябва да бъде наложена тази клауза?
Димитър Абаджиев: Най-вече в областта на вътрешните работи, тъй като организираната престъпност и корупцията са наистина отровите, които „изяждат" нашите възможности като страна-членка на ЕС да направим много повече и да се повиши благосъстоянието на българските граждани.
Фокус: Не е ли парадоксално да се иска предпазна клауза, за да ни бъде тя от полза?
Димитър Абаджиев: Не е парадоксално, защото, когато някой не си изпълнява възложените задачи и не си е написал домашното, единственият начин е да му се наложи най-тежката мярка, след като не разбира от препоръки. Това наистина ще доведе за самата държава до нещо по-добро. Защото друг начин да се стресне правителството или то да се отстрани, или въобще да се предприемат радикални реформи, очевидно няма. Правят се постоянни опити за замаскиране на положението. Затова ще бъде от полза за нас.
Фокус: Това ли е единственият начин да се справим с корупцията, според Вас? Няма ли други начини?
Димитър Абаджиев: За съжаление, вътрешните процеси не са достатъчни. Ние вече сме част от един общ клуб, наречен Европейски съюз. Затова казвам, че ще е по-добре да се наложи тежка мярка, защото по-лошо от сега не може да бъде. Сега сме страна-членка на ЕС, плащаме необходимата вноска, но не получаваме нищо от фондовете, защото правителството ни е корупмирано и губим огромни възможности. Така че по-лошо от сегашното положение не може да бъде. Затова тежките санкции могат да доведат само до добро.
Фокус: Г-н Абаджиев, това, което казвате, не говори много добре за опозицията, защото се оказва, че тя не може да се справи както по отношение на натиска към правителството, така и по отношение на корупцията.
Димитър Абаджиев: Парламентарнарно представената опозиция няма почти никакъв кредит на обществено доверие или той поне е много нисък. Най-голямата опозиционна партия, каквато е ГЕРБ, е извън парламента. Това е парадокс, който в други страни води до избори, но в България очевидно тези процеси още не се развиват нормално. Затова парламентарната опозиция е толкова слаба.
Фокус: Т. е. на ГЕРБ ли трябва да се разчита за промяна?
Димитър Абаджиев: В момента българският народ възлага най-големите си надежди на ГЕРБ, което е и голяма отговорност. Но опозицията в парламента е слаба, защото тя общо има много ниски проценти на доверие. Затова критиките не водят до някакви последици. Ние сме парламентарна демокрация. Все пак най-големите лостове на влияние са свързани с парламента и парламентарния дебат. Извънпарламентарната опозиция има възможности и ГЕРБ и ги използва. Тя е единствената опозиционна партия, представена в Европейския парламент.
Фокус: Какви са задачите на опозицията година преди края на мандата на сегашното правителство?
Димитър Абаджиев: Да продължи да разобличава правителството, всички негови грешки. Най-важното е да види стратегическата цел, около която да се обедини по един или друг начин. Да се спре с безсмисленото заяждане и безсмисленото взаимно критикуване, защото е много важно старите десни партии да намерят обща цел и да влязат в следващото Народно събрание. Защото невлизането на старите десни партии в парламента наистина няма да бъде добре.
Фокус: Засега резултатите от социологическите проучвания не са много благоприятни за тези партии.
Димитър Абаджиев: Хората ще кажат своето мнение. Поуките от това дали тези партии ще влязат в парламента или не, ще трябва да се понесат. Ако не влязат в следващия парламент, това ще бъде ясен знак от българското общество към тези партии. Ако влязат – по този начин ще се разшири възможността за партньорство в рамките на Европейската народна партия, на която е член и ГЕРБ.
Надежда БОЧЕВА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини