Главсекът на МВР спира показните акции

Главният секретар на МВР Павлин Димитров заяви, че ще се вземат мерки, за да не се допускат демонстративни полицейски акции без резултати.
Идеята е заимствана от европейските служби и се изявява в това да не се правят показни операции и акции, без да е ясна целта, стратегията, тактиката на действие и какви разходи ще бъдат направени, каза Димитров пред БНР, предаде БГНЕС. Целта е в бъдеще и на ниво районно управление, когато се провеждат специализирани операции и други демонстративни мероприятия с по-голяма наситеност на полицейски служители, първо, да е ясна целта, която се преследва и второ, да се остойностява разходът на полицейския труд.
Моята идея е след приключване на специализирано мероприятие, началникът да направи анализ и оценка: Разходени са 5 000 лева, задържани са 12 престъпници или не е задържан нито един. В моята практика има чести случаи, в които използваме голям човешки ресурс, а резултатите са нулеви, аргументира се Павлин Димитров.
Друг акцент в работата на главсекът на МВР е битката с корупцията сред полицаите. Дисциплината в МВР ще се затяга на всички нива. Нагласата в ръководството на МВР е да се търсят и резерви за увеличаване на възнагражденията на полицаите, допълни още Павлин Димитров.
На въпрос какво е мнението му за съществуването на мафия у нас, главсекът на МВР заяви, че според него трябва да се направи много задълбочен анализ и оценка на феномена „организирана престъпност". Това по думите на Димитров е наложително, защото понякога МВР в своята работа идентифицира и други групови престъпления в категорията „организирана престъпност". Аз многократно съм заявявал, че има организирана престъпност и това в никакъв случай не можем да го отречем, каза още главният секретар. Според него обаче подходът и работата по доказването на този вид престъпления са много специфични и трябва да се разчита на една добре подготвена полиция. Запитан с кои институции ще работи най-вече МВР, Димитров отговори, че преди всичко МВР е част и функция на изпълнителната власт, но на първо място най-преките и непосредствени контакти са с органите на съдебната власт в лицето на прокуратурата.
Що се отнася до това дали делата срещу организираната престъпност, трафика на хора, нелегалния износ на пари, ще се водят само от националното следствие, а не от дознателите в МВР, Димитров беше категоричен, че за него по-важното е не коя институция ще се занимава с това, а каква ще е организацията в нея.
Не е тайна, че в последните години има разделение между МВР и следствие, каза още той. Ако държавното ръководство реши, че следствието трябва да поеме този вид престъпления, то следствието трябва да работи така, както ние работим в момента с нашите дознатели, категоричен бе Димитров.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини