Ваксина от домати срещу Алцхаймер

Корейски учени използваха ваксина от домати за лечението на Алцхаймер. Тестването на ваксината върху мишки показа, че тя предизвиква силен имунитет срещу токсичния белтък - бета-амилоид, който играе важна роля в развитието на болестта, съобщи Biotechnology Letters.

Алцхаймер е прогресиращо невродегенеративно заболяване, което предизвиква слабоумие.Един от признаците за проявата му е увеличаването на белтъка бета-амилоид в главния мозък. Учените предполагат, че с новата ваксина ще могат да намалят нивото на този белтък и така да забавят развитието на болестта.

Специалисти от Корейския изследователски институт за бионауки и биотехнологии вкарали гена на бета-амилоида в гените на домат.Те хранили мишки с получената ваксина в продължение на три седмици. Повторили курса след седем седмици. Резултатът бил - в кръвта на мишките се образували анитела срещу бета-амилоида.

Въпреки че ваксината не довела до намаляване количеството на токсичния белтък в мозъка, уяените смятат, че новият метод за доста перспективен.В момента се работи над растителна ваксина, която да предизвиква още по-силен имунитет.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини