Горите на планетата са пред унищожение

В обозримо бъдеще голяма част от съществуващите на Земята гори ще бъдат изсечени, за да бъдат задоволени нарастващите нужди на хората от храна и биогориво.

До този извод са стигнали американски учени, отпечатали доклада си в сборника с публикации на екологичната организация на САЩ "Rights and Resources Initiative".

Най-важните моменти от него могат да се прочетат в сп. "New Scientist". Учените са изчислили популацията на хората, като са използвали съвременните темпове на нарастване на населението.

Ако те се запазят, до 2030 г. жителите на Земята ще са 9 милиарда. Сега на нашата планета живеят около 6 млрд. души.

Ако в близко бъдеще ефективността в селското стопанство не нарасне няколко пъти, за да се предотврати гладът и да се осигури нужното на автомобилите биогориво към 2030 г. със селскостопански култури ще трябва да бъдат засети територии, равни на 12 държави с размерите на Германия.

При това всички нови селскостопански площи ще бъдат в развиващите се страни. За да бъде задоволено нарастващото търсене на биогориво (сега основно етилов спирт, получаван от растения), само в Бразилия към 2020 г. ще трябва да бъде засадена захарна тръстика на площ от около 1,3 млн. кв. километра.

Сега в тази страна тя се отглежда на 280 000 кв. км земя. Повечето от обработваемите площи, които ще се появят в бъдеще, ще бъдат на мястото на джунглите край р. Амазонка.

Според авторите на доклада унищожаването на горите ще има пагубни последици за екологията, ще провокира икономически проблеми, които ще засегнат най-вече развиващите се страни, богати на гори. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини