Русия пита България за противоракетната отбрана

Русия се поинтересувала дали България ще се включи в американската система на противоракетна отбрана в Източна Европа. Това съобщи за БНТ високопоставен дипломат в Москва.

Междувременно президентът Дмитрий Медведев предупреди, че Русия ще даде адекватен отговор, ако Съединените щати разположат елементи на противоракетна отбрана в Източна Европа.
Въпросът за възможно българско участие в американската система на противоракетна отбрана е бил повдигнат на консултациите между външните министерствата на България и Русия миналия четвъртък. Ден, след като в София беше държавният секретар на Съединените щати Кондолиза Райс. Според българския посланик Пламен Грозданов руската страна е попитала дали ако Полша се откаже, то България ще се присъедини към американската система. Отговорът бил – такъв въпрос не е обсъждан.

Руските тревоги отново огласи и президентът Дмитрий Медведев в програмна реч пред повече от 200 руски посланици: „Твърдо заявяваме: разполагане на елементи от глобалната противоракетна отбрана в Източна Европа само ще влоши ситуацията. Ще бъдем принудени да реагираме адекватно. Нашите американски и европейски партньори са предупредени".
Медведев, който подписа и нова концепция на руската външна политика, критикува и Евросъюза за Косово като го сравни с Ирак. Президентът настоя за общоевропейски договор за сигурност и съобщи, че първите реакции по тази инициатива са неутрални и затова обнадеждаващи.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини