България е отново водеща новина

България или по-точно казано - некадърността на българските управници, отново се превърна във водеща новина на Би Би Си.

Това е поредният удар срещу авторитета на страната, тъй като сайтът на британската корпорация е четен всекидневно от близо 6 млн. души от цял свят.

Разбира се, повечето медии в България се правят, че не забелязват новината на Би Би Си или я крият някъде из по-незабележимите места, предназначени за информации от Долно Нанагорнище.

Това обаче няма да промени факта, че неспособността на българските управници на управляват собствената си държава или по-скоро тяхното желание да се обогатяват за сметка на парите на европейските данъкоплатци, беше изкарана на бял свят по толкова категоричен и недвусмислен начин.

До този момент Европейската комисия никога не си беше позволявала да говори с толкова недипломатичен език за страна-членка. Но, очевидно чашата на търпението на брюкселските бюрократи е преляла.

Дори българският комисар очевидно не е успял да спаси потъващия кораб на финансовите надежди на БСП, НДСВ и ДПС. Няма го и скиорът Фратини, който трябва да решава вътрешните проблеми на родината си, а не да смекчава езика на Брюксел под натиска на своя български приятел в оставка.

Политическият борд за България е очевиден и е предизвикан от нежеланието на Брюксел да се примири с липсата на каквито и да било действия от страна на властите в София за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Не е ясно, какво са очаквали брюкселските бюрократи, след като властващите в София отдавна дават да се разбере, че не се влияят от голи думи. Дори сега, министрите Гагаузов и Орешарски, от които ЕК отне фондовете на европейските данъкоплатци, казват, че нещата са поправими и, че ще бъдат използвани пари на българските данъкоплатци.

Тоест, няма страшно. Ако досега братковците прибираха пари на европейците от ЕС, сега вече ще крадат такива на българските европейци.

А скандалите в страната следват един след друг. Само за няколко седмици се взриви военен склад, обран преди това от някоя фирма от "обръча", ядрен физик съобщи за нередности в АЕЦ Козлодуй, доклад на ОЛАФ обвини управляващите, че закрилят крадци на пари на ЕС, полицията провали операция за измъкване на отвлечен футболен бос, чиято жена беше също отвлечена, доклад на ЕС съобщи за спиране на близо 1 млрд. евро за подобряване на живота на българите...

Дори това обаче най-вероятно няма да помръдне т.нар. гражданско общество в България, защото то, може би, възприема ставащото като загуба за управляващите без да си дава сметка, че парите на ЕС са предназначени най-вече за подобряване на живота на обикновените хора.

Но, какво да се прави, когато все повече вестници и телевизии внушават на българския гражданин, че Европа не го обича и го бие защото е "малък". Тази теория може да доведе само до едно - на власт идват крайните антиевропейци. Кои са те ли? Ами, четете, четете, но не социологическите проучвания.
Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини